До края на юли ще съобщим избрания имот за изграждането на Националната детска болница, съобщи началникът на кабинета на здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов по време на пресконференция за детското и майчино здраве.

Действително изграждането на Националната детска болница е кауза. Заварихме застой, цялата минала година не беше направено нищо. Проектът както е бил обявен е с невъзможен завършек. Не позволява старата сграда да бъде довършена, заяви той. 

Проведохме срещи с архитекти. Реализацията на проекта в този вид явно не е възможна. Проучихме имоти в град София. Потенциални са в района на МБАЛ "Св Анна", Лозенец, Овча Купел, болницата по ортопедия "Бойчо Бойчев" в Горна баня и в гр. Банкя.  От тези имоти тече предпроектно проучване. Трябва да се изготви задание за построяването на детска болница до края на годината. Тоест колко легла са необходими. Извършва се анализ в момента.

Повишени са средствата, предвидени за детско и майчино здравеопазване, каза здравната министърка проф. Асена Сербезова. Увеличени са цените на 67 клинични пътеки, по които се лекуват децата, като увеличението на средствата е с 36%.За детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична помощ са предиведни почти 50 млн. лева. Допълнително са осигурени и повече пари за посещение в дома на новородено дете до 14 дни след изписването му. За профилактични прегледи на деца до 18 години са осигурени 32 млн. лева, което е с 32 процента повече спрямо миналата година, допълни министър Сербезова. 

Според нея страната ни е на второ място в ЕС по детска смъртност. Сливен, Видин и Силистра са областите, в които има най-много починали деца.

 Здравните власти съобщиха и намерението да създадат обществен съвет, който да бъде платформа за правилната комуникация. Той да бъде от полза за детското здраве. Да продължим добрата комуникация е идеята. Независимо от здравните министри, да продължим комуникацията, каза Пандов.

Здравната министърка проф. Асена Сербезова провежда пресконференция, на която ще представи дейностите за подобряване на детското и майчиното здраве, както и информация за изграждането на Национална детска болница.

Очаквайте подробности!

Здравната министърка проф. Асена Сербезова по време на брифинг за Националната детска болница
Здравната министърка проф. Асена Сербезова по време на брифинг за Националната детска болница