Китайската фармацевтична компания Jiangsu Simcere Pharmaceutical Group обяви, че обмисля провеждането на клинични изпитвания в чужбина на своето перорално лекарство срещу COVID-19. Медикаментът SIM0417 е разработен съвместно от Simcere Group, Шанхайския институт по Материя медика и Уханския институт по вирусология.

Предклиничните тестове са показали добра антивирусна активност и безопасност на SIM0417. Той е ефективен при всички досегашни варианти на вируса, включително силно инфекциозните „Делта“ и „Омикрон“.

Имунитетът, получен след ваксинация, намалява с времето, докато вирусът мутира. Следователно, превантивният ефект на SIM0417 може да бъде добро допълнение към ваксините, уточняват от Simcere Group.

Според китайски медии, ако SIM0417 излезе на пазара, това значително ще намали необходимостта от все още действащите карантини за близки контакти на заразени.

Американската „Пфайзър“ се опита да използва лекарството Paxlovid за профилактика на COVID-19, но неуспешно. Paxlovid е насочен основно към варианта „Делта“ и не е толкова ефективен при „Омикрон“.

Класация
1
В провинция Джъдзян бе пуснат високоскоростен влак с максимална скорост от 350 км/ч
2
Нови доказателства за прокси войните на САЩ
3
Посланик Син Хаймин: Икономическо „разделяне“ на Китай и Южна Корея означава изпускане на бъдещи възможности
4
Археолози представиха последните находки от проучването на „Сансиндуей“
5
Китай отбеляза 85 години от началото на Антияпонската война