Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ ще се влее в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гласи решение на здравната министърка проф. Асена Сербезова. 

 Двете дружества са лечебни заведения за болнична помощ с едноличен собственик на капитала държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването, обясниха от министерството.

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София“. 

Дейността на белодробната болница ще се запази, обясниха още от министерството. Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – д-р Дечо Дечев.

С така предприетите действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране, уточниха още от МЗ. 

Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите.