Учени търсят спасение в пандемията:

Инжекциите намаляват риска от хоспитализация със 70%, с тях няма и починали от вируса

Подвариантът ВА.5, който е 30 пъти по-заразен, заобикаля имунната защита на преболедувалите, изцяло имунизираните не са защитени

Нова терапия, заместваща ваксините срещу COVID-19 при възрастни и тежко болни, спасява и от силно заразния подвариант на омикрон.

Подвариантът ВА.5, който бе обявен от Световната здравна организация като “будещ безпокойство”, вече настъпва в цяла Европа и бройката на заразените расте всеки ден (виж графиката как се развива вирусът през лятото). У нас ВА.5 дойде на 29 юни. Шест от случаите бяха регистрирани в София, а 1 в Кюстендил.

Терапията от моноклонални антитела е измислена и подходяща за уязвими пациенти, които не могат да получат оптимална защита единствено чрез ваксинация срещу COVID-19. Чрез лекарствата под формата на инжекции с моноклонални антитела хората, които ваксините не успяват да предпазят, си изграждат временен имунитет срещу вируса.

Терапията се прилага още в първите 10 дни

на заболяването и е особено подходяща за хора над 65-годишна възраст и при тези с придружаващи заболявания. Освен това намалява вероятността от хоспитализация с около 70%, твърдят специалисти.

Моноклоналните антитела предпазват от COVID с голям успех хора, които страдат от тежки заболявания, т.нар. имунокомпрометирани хора. Те създават изкуствена имунна защита на пациентите. В ЕС броят на уязвимите достига около три милиона. Последни изследвания показват, че лекарствата с моноклонални антитела намаляват риска от развитие на симптоматичен COVID-19 със 77% в първичния анализ и с 83% в шестмесечен порядък. Същевременно

не са регистрирани случаи на тежко заболяване или смърт, причинени от вируса.

Най-застрашени от новия подвариант на омикрон BA.5, който се разпространява все по-бързо, отново са хората над 65 г., тези с отслабена имунна система и хронично болните, казват специалистите.

“Хората, които наблюдавам, го прекарват леко. Но трябва да има едно “ако” при хора със съпътстващи заболявания”, предупреди и математикът проф. Огнян Кунчев пред Нова тв.

Трябва да помогнем на хронично болните, на хората с отслабена имунна система в продължаващата ситуация с COVID. Те се нуждаят от специално отношение, обяви директорката на организацията за защита на раковоболни в Обединеното кралство Джема Питърс. Тя участва в конференция за нуждата от защита срещу COVID на лица с отслабена имунна система, организирана от “АстраЗенека”. 83% от хората, болни от рак на кръвта във Великобритания, продължават да спазват мерките срещу COVID-19, а 1/3 от тях не напускат дома си, освен ако нямат записан час при доктор, разказа Питърс. Тези хора се чувстват забравени от властите, а пациентите с рак на кръвта са голям процент от групата на имунокомпрометираните.

Според Питърс е необходимо да се привлече вниманието на властите в Европа и да се изготви общ план за ефективна защита на тези лица.

ЕС трябва да осигури на всеки пациент правилно лечение срещу COVID-19, което включва различни медикаменти, а не само превенция чрез ваксини, поиска Якуб Дворжачек, здравният зам.-министър на Чехия, която пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Той обяви, че в рамките на тяхното председателство опазването на хората от COVID-19 през есента ще бъде от първостепенно значение. Най-голямото препятствие в момента е как да балансираме между нормалния живот и опазването на уязвимите. От една страна, трябва да се адаптираме към този нов свят, от друга - да осигурим достъп до адекватно лечение при необходимост, продължи Дворжачек.

Ваксините срещу COVID-19 върнаха, доколкото е възможно, нормалния живот. Но не направиха същото за хората с отслабена или липсваща имунна защита, коментира началникът на отдел “Ваксини и инфекциозни болести” в “АстраЗенека” Хуго Гомес де Силва. Това се отнася за едва 2% от населението на света. Но те представляват

40% от пациентите, поставени на командно дишане, въпреки завършен курс на ваксинация.

Гомес разясни, тези хора са подложени и на постоянна изолация от заобикалящия ги свят, включително и от семействата си, за да бъдат предпазени, което неизбежно се отразява на психическото им състояние и на качеството им на живот, каза още той.

Проблемите се засилват от факта, че броят на заразените расте в цяла Европа. В България се увеличава почти двойно всяка седмица. 2271 са те в последната работна седмица, или с 832-ма повече от предходните пет дни от 20 до 24 юни, когато новите случаи бяха 1439.

Вариантът е 30 пъти по-заразен от първопоявилия се през 2020 г., обясни съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев. Макар да е много по-заразен, вирусът протича относително леко, твърдят експертите.

Подвариантът BA.5 обаче заобикаля имунната защита на организма дори на хора, които вече са преболедували омикрон. Изцяло ваксинирани също не са защитени от заразяване. Така много могат да се превърнат в разпространители на вируса. Хората, които са преболедували омикрон, хващат COVID втори и трети път. Тоест

преболедуването не дава толкова добра защита

срещу повторно заразяване, обясни експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев пред “24 часа”. Според него вирусът в топлото време е доста по-активен. При около 4,5% от пациентите се наблюдава дълъг COVID, обясни Илиев.

Моноклоналните антитела блокират вируса към клетките

Моноклоналните антитела са белтъци, създадени в лабораторни условия, които имитират способността на имунната система да пребори коронавируса. Те се сливат с протеиновия шип и по този начин блокират свързването на вируса към човешките клетки. Лечението с моноклонални антитела позволява да се намали драстично вероятността от приемане в болница.

Лекарствата от моноклонални антитела се прилагат на рискови пациенти до седмия ден от първите симптоми и са подходящи за лица със сърдечносъдови заболявания, диабет, бъбречни и белодробни заболявания.

С 50 до 89% намалява рискът от хоспитализация и смърт, както и необходимостта от включване на кислород.