В комбинация с брашно и белтък ще

овлажните сухата кожа

От май месец насам пазарите са отрупани с череши. Ако вече сте се наситили на този вкусен и сочен плод, не забравяйте да го включите в домашната си козметика. Може да си направите разнообразни маски за лице, които вършат чудеса.

Черешите притежават много добри козметични свойства и са чудесно средство за подмладяване. Те са богати на антиоксиданти, имат ексфолиращ ефект, противовъзпалителни свойства. Освен това се използват и за изсветляване на пигментни петна, от акне или лунички.

В сезона на ягодите и черешите направете маска против бръчки, като комбинирате тези два плода. Намачкайте в купа 5-6 череши, почистени от костилките, заедно с още толкова ягоди. За по-лесно може да ги пасирате. Нанесете получената смес върху предварително почистено лице и останете така десетина минути. Накрая измийте с хладка вода. Ще усетите кожата си по-мека, тонизирана и изгладена.

С подобен ефект може да си направите хидратираща маска с 5-6 череши и 2 с.л. пчелен мед. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето. Хубаво е да изчакате да подейства за около 15 минути, а след това да изплакнете със студена вода. Тази комбинация заглажда бръчиците, хидратира кожата, придава ѝ мекота, нежност и блясък. Двете съставки избелват петна по лицето, а освен това имат ексфолиращ ефект.

За още по-силен ефект към маската с череши и мед може да добавите и лимон. Тя е чудесно средство при борба с акнето. Има подхранващо и антибактериално действие върху кожата, както и успокояващ противовъзпалителен ефект. Трябва само да смесите шепа череши с 1 с.л. мед и 5-6 капки лимонов сок. Смачкайте добре съставките и нанесете получената каша върху лицето. Препоръчително е да оставите да подейства за 15 минути, а след това да измиете с топла вода.

Черешите са подходящ плод за състава на домашната козметика, защото, освен че хидратират, избелват и подхранват, те помагат и при мазна кожа. Смесете 2 с.л. брашно, 1 с.л. мед, 8-10 почистени и пасирани череши и 1 белтък. Разбъркайте добре всички съставки заедно. Нанесете обилно върху лицето и чак след 20 минути отстранете маската. Измийте добре с вода накрая.

Към маските с череши добавете и кайсиите, докато е време. Сега е сезонът и на тях, така че смело забъркайте овлажняваща маска за суха кожа. Пасирайте десетина череши с две кайсии и 1 с.л. зехтин. Нанесете върху почистена кожа и оставете 15-20 минути. Накрая изплакнете с хладка вода и повтаряйте тази процедура два пъти седмично.

Не забравяйте, че черешите са отличен продукт и за пилинг. Може да си направите ексфолираща маска с тях в комбинация с овесени ядки. Смесете 1 с.л. овесени ядки с 2 с.л. сок от череши. Разбъркайте добре, докато получите по-гъста паста. Нанесете върху лицето, като масажирате с нежни кръгови движения в продължение на няколко минути. После изплакнете, като отново масажирайте. Тази пилинг маска премахва всички мъртви клетки, стимулира кръвообращението и почиства порите в дълбочина. Маската предотвратява образуването на черни точки.

Ако искате да направите кожата си по-еластична и гладка, с блясък и мекота, то маска с шепа череши и 2-3 с.л. кисело мляко ще свърши идеална работа. Пасирайте или сложете в блендер всички съставки. Нанесете върху почистено лице и оставете 15-20 минути. Отстранете с тампон, а после измийте с топла вода.