Над 15 000 електронни направления за прием в болница са издадени от началото на юни до момента. Това съобщи пред "По света и у нас" заместник здравният министър Невена Цанкова. Дигиталната хоспитализация става задължителна от първи август. За момента тя се тества от малко лекари и болници в страната. Медици и лечебни заведения, които все още нямат достъп до новото направление се надяват, че ще имат достатъчно време да тестват системата.

Месец след въвеждането на електронно направление в доболничната помощ доктор Михов още се бори със сътресенията в системата.

"Може би има светлина в тунела, но все още сме далеч от пълно работеща система", заяви д-р Михаил Михов - общопрактикуваш лекар.

Лекари и директори на болници имат по-малко от месец да се подготвят и за електронното направление за хоспитализация.

"Има шанс системата да бъде въведена но никой все още не знае в какъв обем. Самите разработчици на този електронен продукт все ше не са изпратили всички задания на въпросните фирми, които отговарят за болничните софтуери по лечебни заведения", заяви д-р Вергиния Цанова - Национално сдружение на частните болници.

От "Информационно обслужване" обещават да пуснат електронната хоспитализация след 15 юли.

"Точно с идеята да ги изтестваме няколко седмици в пилотен режим", заяви Борис Костадинов - заместник-директор на Информационно обслужване".

Доставчиците на медицински софтуер трябва да актуализират продуктите в на болници и лекари.

"Имаме още малко работа по продуктите, така че да започне да работи електронно направление за хоспитализация", каза Мирослав Спасов - директор в компания за разработка на медицински софтуер.

Предстоят и обучения на лекари и болнична администрация. А експерти от здравното министерство ще помагат с телефонни консултации.

"При внедряването на проект с такъв обхват е малко наивно да се очаква, че от една дадена дата всичко ше тръгне абсолютно гладко и без проблем. Работи се при изключително високо темпо това да не се случва", заяви Невена Цанкова-заместник-министър на здравеопазването.

Отлагане на електронната хоспитализация няма да има, обясни заместник-министър Цанкова.