22 млн. лв. загуби очакват да натрупа до края на годината

“Александровска” е сключила договори за външни юридически и счетоводни услуги, които дублират администрацията на болницата. Това е установено от одит на болницата, извършен от вътрешния одит на Министерството на здравеопазването, научи “24 часа”.

Единият договор е за текущо правно обслужване, което на практика дублира дейността на правния отдел на болницата и допълнително влошава финансовото ѝ състояние, гласи част от заключенията на одита. По този договор “Александровска” плаща по

36 000 лв. на месец за 20 часа правни услуги

А за всеки допълнителен час доплаща по 234 лв.

По още 4 договора пък се дублират функциите на финансовия, бюджетния и информационно-аналитичния отдел от администрацията на болницата. Общата им стойност надхвърля 34 хил. лв. и е било нужно провеждането на конкурс по Закона за обществените поръчки, гласи пък друго от заключенията. За да избегне открития търг, “Александровска” е раздробила поръчката.

Такова нарушение с разделяне на поръчка е имало и при четири договора за строителство и ремонт, които са на обща стойност 143 520 лв.

Проверката е била направена, след като сигнал до здравната министърка Асена Сербезова е подал бившият министър и директор на “Александровска” проф. Костадин Ангелов.

“Александровска” е една от болниците в най-лошо финансово състояние. Само за първите три месеца на годината счетоводната ѝ загуба е 6 млн. лв. - повече от два пъти спрямо загубите за цялата 2020 г. или цялата 2021 г. Именно заради дългове преди дни здравната министърка уволни шефа на “Пирогов” проф. Иван Поромански. Директор на “Александровска” от лятото на 2021 г. е Атанас Атанасов.

Източници, запознати отблизо с финансовото състояние на болницата, потвърдиха, че

загубата за първите три месеца на годината е над 6 млн. лева

Но допълниха, че просрочените задължения са стигнаlи 40 млн. лв., като голяма част от тях са натрупали от предишни ръководства, включително и по времето на последното правителство на Бойко Борисов.

Логиката е да уволнят и Атанас Атанасов, след като изгониха проф. Поромански от “Пирогов”, смятат противниците на шефа на “Александровска”. Това обаче било малко вероятно.

Д-р Атанасов работел добре с назначения през май прокурист Владимир Георгиев

Финансистът доскоро бе изпълнителен директор на ББР. Той е натоварен със стабилизиране на финансовото състояние чрез промяна във вътрешните правила, предоговаряне на дълговете към кредиторите, оптимизиране на приходите и разходите, както и повишаване на оперативната ефективност на най-голямата университetска болница.