До дни здравното министерство изнася данни за нередности

След като здравната министърка проф. Асена Сербезова уволни директора на “Пирогов”, поиска оставката и на шефа на Университетската болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Тази новина се появи в понеделник сутринта и предизвика множество въпроси какво е изправило проф. Сербезова срещу проф. Начев, който цели 16 години управлява най-модерната кардиоболница у нас.

“Здравната министърка не ми се е обаждала да ми иска оставката. Въобще никой не ми се е обаждал да каже, че ми предстои прекратяване на договора”, заяви един от най-добрите кардиохирурзи у нас.

Сербезова също отрече твърденията да са верни. “Твърденията не отговарят на истината”, обясни тя по време на пресконференция вчера. Потвърди обаче, че в министерството постъпват сигнали от различни болници и оттам започват проверки. По думите ѝ съвсем скоро ще стане ясно в кои болници какви нередности има. Намекна, че

са възможни още уволнения на директори.

Министърът на здравеопазването е собственик на държавните болници. По всяко едно време той може да смени ръководството на една болница, ако не отговаря на неговите виждания. Няма паника, няма и кой знае какъв проблем, обясни Начев.

Според него директорът на болница не е професия, а позиция, и то временна. “Професията ми е кардиохирург”, уточни още Начев.

Според източници на “24 часа” директорът на “Св. Екатерина” ще си тръгне заради подаден сигнал от колеги. Лекари от пловдивската болница, в която той оперира, са подали до здравното министерство

сигнал за грубото му отношение към тях

“Не знам за такъв сигнал”, обясни обаче Начев.

Преди няколко дни Сербезова уволни директора на най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, проф. Иван Поромански. Причината бяха нарушения в управлението на болницата, които министърката е пратила на прокуратурата. Задълженията на болницата надхвърлят 16 млн. лв., а Поромански е плащал само по нови договори и забавял старите, стана ясно от министерството.

За “Св. Екатерина” обаче няма данни за натрупани дългове. Проф. Начев е директор от 16 г., а болницата не трупа задължения от 14. Само за 2 г. са стопени натрупани от предишното управление над 10 млн. лв. просрочия.