• В момента има 5 подварианта на омикрон и вече преболедувалите могат да се заразят и втори, и трети път. Но някои дори може да не разберат, че това е инфекцията, казва експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн
  • Здравните заведения и лабораториите трябва да се подготвят отново да разделят потоците

- Д-р Илиев, в много страни по света се увеличава броят на заразените от COVID-19, включително в България. Да се готвим ли за лятна вълна?

- Най-вероято ще имаме лятна вълна. Виждаме повишаване на заразените във Франция, Германия, Гърция. Засега в тези държави случаите не са тежки, но там има добра ваксинация. В България броят на заразените също бавно се покачва. За съжаление, ние тестваме малък процент от хората. Не всеки, който е позитивен на бърз тест, отива да направи PCR и така не влиза в официалната статистика.

- Малкото правени тестове ли е причината да не се следи точното разпространение на вируса у нас?

- Ако имаме отново поемане на част от

разходите за тестове от здравната каса, това ще стимулира пациентите да се тестват. Трябва да отбележим, че разумната подготовка на здравните заведения и на лабораториите е да имат разделения на потоците. Хората, които имат съмнения за инфекция, да минават през отделен вход и да не се събират с тези, които са дошли да се изследват за диабет например.

- Казвате разделения на потоците в болниците, какви други мерки трябва да се предприемат?

- Най-добрият вариант би бил да се заплащат тестовете, така бихме следили внимателно как се развива вирусът. Второто, за което мога да посъветвам хората, е, ако имат близък, който кашля, не се чувства добре, да не се събират с него. Болният вероятно ще помисли, че е грип, няма да се тества, но поне може да остане вкъщи за няколко дни. Ако някой в метрото или автобуса кашля, сложете си маска.

На открито, като при протестите, които се проведоха наскоро, рискът от заразяване е сравнително нисък. На закрито обаче дори само метър и половина дистанция биха намалили значително риска от заразяване. Добра защита при масово неносене на маски е маската FFP2 или FFP3. Хирургичната вече не дава такава добра защита.

- При идваща лятна вълна колко тежко ще се премине през COVID?

- Ако човек е ваксиниран, има бустер, обикновено заболяването минава леко - с лека хрема, гърлобол и малко покашляне. Някои дори не разбират, че са се разболели. Ако хората са преболедували COVID-19 в последните месеци, може да се счита, че имат известна защита. За съжаление обаче за тези, които са преболедували отдавна или ваксината им е от средата на миналата година, вероятността да се заразят е по-голяма. Ефективната комбинация е две дози и бустер.

Само две дози не е достатъчно

ефективно при омикрон

- Здравното министерство одобри поставянето на втори бустер, кои хора е добре да сложат четвърта доза?

- В Германия, в Швейцария, в цяла Европа има разрешение за втори бустер. Има разлики в препоръката в различните държави. В Германия препоръката е над 75 години, в други страни - над 60. Всеки е свободен да постави четвърта доза, аз бих препоръчал на хората с рискови професии - учители, лекари, както и на хората с потиснат имунитет.

- Преболедувалите вече омикрон застрашени ли са от заразяване с новите мутации?

- В момента има пет подварианта на омикрон. Леко се отместват от ваксините като ефективност, но ефект все пак има. Те създават малко по-краткотраен имунитет. Проблем с омикрон ваксините, които се тестваха в началото на годината, е, че те не създават толкова добър и дълготраен ефект, колкото ваксините за другите варианти. В имунологията е въпрос на късмет дали една част от белтъка ще създаде по-силен и траен имунитет. Хората, които са преболедували омикрон, преболедуват втори и трети път. Тоест преболедуването не дава толкова добра защита срещу повторно боледуване.

- Колко опасни са новите мутации на омикрон?

- Статистиката показва, че имаме по-малко посещения в интензивно отделение и по-малко смъртни случаи. Но все пак ги има. Понякога пациентите дори две седмици са болни. Аз не помня грип да е минавал за повече от 3-4 дни. Не изглежда да има по-малко усложнения като умора, липса на концентрация.

Постковид оплакванията си остават, дори ако

сте имали само кашлица преди това

Все още нямаме данни за лонг ковид синдром. Не знаем какви са остатъчните ефекти.

- Коя бустер ваксина е добре да си поставят пациентите?

- Засега статистиката показва много малки разлики между отделните ваксини. Всяка фирма има леки разлики в белтъка, който се съдържа във ваксината. Бих посъветвал да се кръстосват. Ако сте с две дози “Пфайзер”, после сте сложили “Модерна” бустер, поставете втори бустер “Пфайзер” или обратното. Има данни, че това кръстосване мъничко прави имунния отговор по-широк.

- През есента ще има бивалентна ваксина срещу COVID и грип у нас. Ще предпазва ли достатъчно и от двете заболявания?

- Определено бих посъветвал да се постави такава ваксина. Грипът не е за подценяване. На всеки няколко

години грипната вълна е по-тежка,

има цикличност и е добре да сме подготвени. Добре е да се ваксинираме есента, за да сме спокойни през зимните месеци.

- От няколко дни в България има случаи на маймунска шарка. Какви са наблюденията ви за тази болест?

- Следя варианта с шарката, в моята лаборатория я изследваме. Заразените в България са хора, дошли от чужбина.

Беше нормално маймунската шарка да се появи и у нас, България не е изолирана страна. Протича не толкова тежко, но симптомите може да не са разпознати в началото. Някои заразени може да нямат големи обриви, но забележите ли, че имате странен обрив, отидете на преглед. Заразността не е голяма, в целия свят има под 4 хил. Обща хигиена, миене на ръце, ползване на презервативи ще намали риска. Хората да не се притесняват, е моят съвет.

CV:

  • През 2000 г. завършва Медицинския университет в София 
  • Завежда лаборатория към Университета във Вюрцбург, Германия, от 2008 до 2014 г.
  • От 2015 г. е ръководител на лаборатория в Берн
  •  Прави експериментални анализи на инфекции на мозъка, нови терапии и имунологични механизми на инфекциозните болести