Лятната почивка на море за бебета и деца до 1 година и 6 месеца не е препоръчителна, тъй като за малкото дете тя крие риск за здравето. Това предупреждава  педиатърът и специалист по инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“ д-р Снежа Шаламанова. Тя обяснява, че детският организъм има несъвършена терморегулация и на плажа може да настъпи бързо дехидратация. Някои родители смятат, че така каляват детето, но прекомерното излагане на слънце потиска имунната система, затова децата често се разболяват, когато отидат на море.

Малките бебета може бързо да бъдат прегряти, макар и да стоят под чадър или в детската количка със сенник, да получат топлинен удар, дори да не са пряко изложени на слънце. Родителите  трябва да внимават детето им  да не получи изгаряния, да не се претопли, защото в този случай също се повишава температурата, започва да повръща, става неспокойно или отпуснато, без да е налице инфекция.

Прегряване

Когато родителите категорично решат да отидат на плаж с бебето си, трябва това да не е веднага след настаняването в хотелската стая, а да се изчака поне един ден, докато организмът му се „настрои“.

„На плажа престоят трябва да е максимум един час, и то във времето, когато слънцето не е активно – сутрин преди 11 ч. или следобед след  17 ч. Задължително първият ден трябва да е със светли памучни дрехи  под чадъра. Откритите места задължително да се намазват със слънцезащитен лосион, защото и пpeз чaдъpa пpeминaвaт вpeднитe yлтpaвиoлeтoви лъчи. Трябва да приемат начесто и достатъчно течности. Плажът изтощава детския организъм и затова не трябва да се посещава през всичките дни от престоя. Децата в ранна (яслена) детска възраст също не трябва да са на плажа в обедните часове (между 11 и 16-17 ч.), защото тогава ултравиолетовите лъчи там са двойно по-силни (отразяват се от морето и пясъка), както и високо в планината, и могат лесно да се претоплят и обезводнят. А това се проявява с повишаване на температурата, повръщане, силна отпадналост, болки по тялото при изгаряне. Децата трябва  задължително да са с лека шапка с широка периферия, очилата с УВ филтър също са препоръчителни, защото слънчевите лъчи увреждат очите“, съветва д-р Шаламанова.

Слънцезащита

Специалистът обръща внимание и на правилната слънцезащита на детската кожа на плажа. Кремът трябва да е специално разработен и подходящ за бебешка или детска кожа, нанася се половин час преди излагането на слънце и се подновява на 2-3 часа, както и след излизане от водата.

„За бебе или малко дете винаги е по-добре да се подсигурява максималната възможна защита, затова е препоръчително  използването  на най-високия фактор, предлаган на  пазара, а именно фактор 50. Ако детето  има история на чести алергични реакции, продължаващи обриви или състояния, като атопичен дерматит, трябва да се направи консулация със специалист алерголог или дерматолог. Добре да се използва и крем, който да се нанася на детската кожа, след като е била изложена на слънце“, уточнява д-р Шаламанова. 

Летни инфекции

По време на почивката на море или планина децата често се разболяват от т. нар. летни инфекции, които се причиняват от ентеровируси, аденовируси, ротавируси, астровируси. Ентеровирусите са най-чести и предизвикват „летен грип“, протичащ с висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, ставите, гърлото, понякога диария, която не е много тежка, може да има и обриви. Продължителността на едно такова неразположение е в рамките на 7 дни.

За предпазване от тези инфекции трябва да се спазва висока лична хигиена – често миене на ръцете и на хранителните продукти. Инфекциите, с които се заразяваме на морето, по начало идват от околните. Следователно трябва да се избягват местата, където има струпване на много хора, тъй като те са опасни за най-малките, които още не са се срещали с тези вируси.

Помощ при диария и повръщане

Ако при детето се проявят симптоми на повръщане, диария, повишена температура, родителите трябва да запазят спокойствие и да знаят, че всички тези вирусни инфекции  са самоограничаващи се заболявания и преминават спонтанно и от само себе си.

„Това обаче няма да стане бързо, защото има „технологично време“ и няма как на следващия ден детето да е по-добре и отново да са на плажа. Ако то е с повишена температура, трябва да остане вкъщи или в хотелската стая, т.е. трябва да си почива, а не да се води на чист въздух на плажа. За да се заведе на плаж, е препоръчително 48 часа да е без температура. Ако болното дете не иска да се храни, не бива да се насилва. Няма ли диария, трябва да остане на по-леки храни – пилешки или телешки бульон, макарони, кускус, филия с кашкавал или сирене. Ако иска – да яде, но една идея по-малко, отколкото му се иска. Когато  детето започне да повръща, не трябва да се дават течности и храна веднага, а се изчаква 40-60 минути, за да се успокои както то, така и обратната перисталтика на червата. По-големите деца обикновено сами искат да приемат течности, известно време след повръщането. Дават се специалните разтвори за перорална рехидратация, които са направени по такъв начин, че се резорбират от организма много бързо.Не трябва да се дават средства против повръщане без лекарско предписание“, казва д-р Шаламанова.

Когато детето има и диария, се минава на по- строга диета – солети, бисквити и сухари на по-големите, кърма или специалните безлактозни млека при кърмачетата, които са на изкуствено хранене. Не бива да се предлагат варени картофи, моркови в острата фаза, защото съдържат целулоза, дразнят червата и влошават дефекацията. 

„Много е важно да не се допусне детето да се обезводни. А до това се стига, когато повръща приетите течности или отказва да ги приема, на фона на продължаващи повръщане и диария. Родителите трябва да следят общото състояние на детето. При висока степен на дехидратация  има  промяна в кожата – бледа или сивкава, кожната гънка на корема става по-тънка, очите хлътват, при кърмачето  е хлътнала и фонтанелата, липсва уриниране повече от пет, шест часа и най-тежката степен е нарушено съзнание, когато детето става неконтактно, неадекватно. Тогава то трябва да бъде прието в болница. Затова посещението при лекар е препоръчително, даже необходимо, защото при децата дехидратацията настъпва бързо“, съветва д-р Шаламанова като препоръчва родителите с бебета или деца до 1г. и 6м. да заменят лятната почивка на плажа с тази на планина:

„Кoгaтo дeтeтo e вce oщe мaл?o, e жeлaтeлнo дa се избepe cpeднa нaдмopc?a виcoчинa до 1500 м, ?ъдeтo имa пoвeчe зeлeнинa и гopи. Не трябва да се забравят и топлите дрехи, защото  там времето бързо се променя и вечерите и нощите в планината през лятото са студени. И на планина остава правилото да са ограничени контактите с много хора. По-големите деца трябва да внимават какви горски плодове консумират, защото някои от тях са токсични, сред които са гъбите. Както на плажа, така и в планината, е вaжнo родителите дa взeмат задължително cлънцeзaщитният ?peм, зaщoтo в плaнинaта също лесно може да настъпи изгаряне на ?oжaтa, оcoбeнo нa пo-виco?a нaдмopc?a виcoчинa“. 

Д-р Шаламанова и колегите й педиатри от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“ преглеждат освен в кабинет по график, но и в Неотложния педиатричен кабинет в ДКЦ „Софиямед“ – Люлин, който функционира всеки делничен ден, както и през уикенда от 8:00 до 18:00 ч. без предварително записване.