Щам на вирус, причиняващ парализа, мутирал от ваксината, е „вероятно“ да се предава в Лондон, тъй като националното здравеопазване обяви „национален инцидент“

Детският паралич може да се разпространи в Обединеното кралство за първи път от близо 40 години, предупредиха днес здравните шефове, като обявиха „национален инцидент“, съобщи в. "Дейли мейл".

Длъжностните лица са открили следи от получена от ваксина версия на вируса в проби от отпадъчни води в части на Лондон и казват, че е „вероятно“ тя да се предаде в рамките на общността.

Родителите са призовани да гарантират, че децата им са ваксинирани срещу коварната болест, особено след наскоро отминалия шум покрай пандемията с коронавируса, заради която схемите за имунизация в училищата бяха нарушени.

Предполага се, че всички британски деца имат поне първата от общо три дози от ваксината срещу детския паралич, защото тя се прави още в бебешка възраст, но изглежда, че Лондон все пак изостава от темповете на останалата част от страната.

Детският паралич, известен още като полиомиелит, се разпространява чрез кашлица и кихане или контакт с предмети, замърсени от изпражнения, причинявайки трайна парализа в около 1 на сто случая. При децата рискът е значително по-висок, но заболяването се разпространява и при възрастни.

Вирусът е бил открит няколко пъти между февруари и май и е продължил да мутира, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Смята се, че някой, ваксиниран с жива полиомиелитна ваксина - която използва отслабена версия на вируса - в чужбина е пътувал до Обединеното кралство и е изхвърлил част от патогена в изпражненията си.

За момента здравните работници настояват, че рискът за обществото е „изключително нисък“, като уточняват, че се провеждат спешни разследвания, за да бъде открит всеки заразен.

Последният път, когато някой се е заразил с детски паралич в Обединеното кралство, е през 1984 г., но оттогава има десетки внесени случаи. Великобритания беше обявена за свободна от заболяването през 2003 г.

Потенциалната кризисна ситуация се появява в момента, в който Лондон се бори с огнището на маймунска шарка, друго рядко вирусно заболяване, което доскоро беше ограничено в части от Западна и Централна Африка.