Съвместно глобално проучване установи, че продължителното седене увеличава риска от преждевременна смърт и сърдечно-съдови заболявания.

Според констатациите, публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация, тази връзка е по-изразена в страните с ниски и средни доходи, съобщава Радио Китай.

Учените от Китайската академия на медицинските науки и канадския университет „Саймън Фрейзър“ провели три кохортни проучвания с над 100 000 участници на възраст от 35 до 70 години от 21 държави със средна продължителност на проследяването от 11,1 години. Те стигнали до заключение, че рискът от преждевременна смърт и сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт на миокарда, инсулт и сърдечна недостатъчност, при онези, които прекарват от шест до осем часа седнали, се увеличава с 12% до 13% в сравнение с онези, които седят по-малко от четири часа на ден.

Според резултатите от проучването по-малкото часове седене и увеличаването на физическата активност вероятно ще намалят риска от преждевременна смърт и сърдечно-съдови заболявания.