Омега-3 мастните киселини регулират нивата на холестерола

Три суперпродукта са незаменими за сърдечното здраве - магданоз, червен пипер и скумрия. Това обявиха руският кардиолог Елена Малишева и колегата ѝ Герман Ганделман по Първи канал на московската телевизия.

“Сърцето е мускул, чиито удари се

контролират от електрически нервни импулси

То работи цял живот, без да спира, така че трябва постоянно да получава необходимите му вещества”, обяснява д-р Малишева.

Един от елементите, без които сърцето не може да функционира, е калият, допълва Ганделман. Дефицитът на този елемент води до аритмии. Достатъчно количество от него се съдържа в магданоза. 50-60 грама от подправката доставят нужната дневна доза. Могат да се приемат и на сок.

Вторият продукт - чудо за сърцето, е лютият червен пипер.

“Доказано е,  че хората, които консумират пипер чили, имат по-еластични кръвоносни съдове, които се разширяват добре, защото той

увеличава производството на азотен оксид,

който спада с възрастта, и засилва циркулацията на кръвта в тялото”, обяснява кардиологът. Продуктът е обявен за уникален заради способността му да подобрява работата на сърцето и да понижава кръвното налягане.

Малишева добавя, че за здрава сърдечносъдова система е достатъчно да се консумират пет грама люта чушка на ден.

“Да поговорим и за рибата, която ние, кардиолозите, много обичаме -  за скумрията. В нея се съдържат ненаситени мастни киселини омега-3, които бранят човешкия организъм от развитие на атеросклероза. Според специалистите по 50 грама от тази риба всеки ден доставят на сърцето тези вещества.

Други специалисти поставят в същата категория и семената от чия -  суперхрана с една от най-големите концентрации на омега-3 мастни киселини. Тя е изключително полезна за сърцето, защото омега-3 регулират нивата на холестерола, като понижават триглицеридите в кръвта, а също така намаляват риска от аритмия.