Центърът отчита 7 години успешни резултати с VBT, иновативна операция за сколиоза

Около един милиард души по света живеят с болки в гръбначния стълб. Това е водеща причина за инвалидност в световен мащаб, засягаща всички възрастови групи, от деца до възрастни хора. Лечението на гръбначни проблеми често е сложен процес, който включва специалисти от различни медицински области. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak в Турция е лидер в грижата за гръбначния стълб, който посреща пациенти от 52 различни държави. Центърът предоставя най-съвременни възможности за диагностика и лечение на широк спектър от гръбначни заболявания, от деформации на гръбначния стълб до дегенеративна дискова болест, гръбначни тумори, инфекции и травми на гръбначния мозък. Много напреднала процедура, извършвана в Acibadem, е Vertebral Body Tethering (VBT) за лечение на сколиоза при деца и юноши. За разлика от традиционната операция с фузия (сливане) на гръбначни прешлени, VBT коригира изкривяването, без да се губи подвижността на гръбначния стълб. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak е първият приложил новия метод извън САЩ, където е изобретен за първи път. За последните 7 години повече от 150 пациенти са били успешно лекувани с Vertebral Body Tethering в Acibadem, което го прави един от най-опитните центрове в света.

Сколиозата е най-често срещаната гръбначна деформация в детска възраст. Когато гръбначният стълб се изкривява странично, това се нарича сколиоза. Засяга 3 на всеки 100 юноши, момчета и момичета, като началото обикновено е между 10 и 15-годишна възраст. В почти 8 от всеки 10 случая причината за сколиозата остава неизвестна. Това обикновено се нарича идиопатична сколиоза. В повечето случаи изкривяването е леко и не изисква лечение. Ако кривината се развива с течение на времето и надвиши 45 градуса, това намалява пространството в гръдния кош и затруднява правилното функциониране на белите дробове и сърцето. При тежка сколиоза стандартното лечение е операция с гръбначна фузия. Процедурата стабилизира гръбначния стълб с винтове и пластини, и е много ефективна. Но сливането елиминира подвижността между слетите прешлени и ограничава растежа в бъдеще. За част от пациентите със сколиоза, Vertebral Body Tethering може да бъде алтернатива.

VBT е минимално инвазивна процедура, която намалява периода за възстановяване след операцията. Извършва се през 6 малки разреза с дължина между 1 и 3 см, които лесно могат да бъдат прикрити. Хирургичната зона се визуализира с помощта на миниатюрна камера, вкарана през портовете заедно с всички торакоскопски инструменти. По време на операцията в засегнатата от изкривяването област се поставят винтове. След това подобно на въже устройство, наречено корда, се поставя върху винтовете и се затяга. Приложената сила води до корекция на деформацията с течение на времето. При VBT изкривяването се коригира само частично по време на операцията. След това с растежа на пациента се постига продължаваща спонтанна корекция. Тъй като гръбначният стълб не е слят, неговата гъвкавост и нормалният растеж се запазват. Друго предимство на този метод е бързото връщане на училище в рамките на седмица или две. Освен това, пациентът може да тренира всякакви видове спорт 3 месеца след операцията.

И все пак, операцията Vertebral Body Tethering не е подходяща за всички пациенти със сколиоза. Тя е добра опция за деца и юноши на възраст между 10 и 16 години, диагностицирани с идиопатична сколиоза, с гръбначно изкривяване между 35 и 80 градуса, които все още растат. Правилната оценка на оставащия потенциал за растеж е от решаващо значение за успеха на хирургичната намеса.

Безопасното прилагане на техниката VBT изисква висока експертиза от специалисти в няколко медицински области. Хирургията на гръбначния стълб обикновено се асоциира със специалисти по ортопедия. По време на процедурата обаче, оперативната зона е много близо до големите съдове и това налага участието на сърдечносъдов хирург. Гръден хирург помага да се подготвят портовете за достъп. Невролог следи процеса, за да избегне увреждане на жизнените функции. Работата в екип води до по-нисък риск и по-добри клинични резултати. Мултидисциплинарният подход е рутинна практика в Acibadem и това е една от причините центърът да е един от малкото в света, които успешно извършват VBT процедурата. Операцията се извършва от екипа на известния проф. Ахмет Аланай, активен член на най-уважаваните научни дружества в тази област в международен план. Освен това, в Комплексния гръбначен център Acibadem Maslak пациентите получават достъп до уникално ноу-хау, цялостна грижа и най-новите технологии в център за върхови постижения от световна класа. По време на операции на гръбначния стълб, високотехнологично оборудване помага за подобряване на безопасността и намаляване на риска от увреждане. Спиналната навигация улеснява извършването на безопасно и сигурно поставяне на винтове. Невромониторингът позволява на хирурзите да идентифицират потенциално увреждане, причинено от хирургичната процедура, и до голяма степен елиминира риска от парализа. 3D принтирането прави възможно създаването на точно копие на гръбначния стълб на пациента и симулация на операцията върху модела, като по този начин се намалява рискът от усложнения.

Деформациите на гръбначния стълб като сколиоза и кифоза обикновено се свързват с детството и юношеството. Те обаче често се наблюдават и по-късно в живота поради заседналия начин на живот и увеличената продължителност на живота. Смята се, че изкривяване на гръбначния стълб се среща при 60 от всеки 100 души на възраст над 60 години. Много други състояния могат да засегнат гръбначния стълб по цялото му протежение, от врата до долната част на гърба, и да нарушат качеството на живот. С напредването на годините, често се срещат фрактури на гръбначния стълб и дискова херния. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak предоставя усъвършенствани хирургични и нехирургични възможности както за често срещани, така и за сложни заболявания на гръбначния стълб при деца и възрастни. В центъра се извършват повече от 4000 консултации и над 300 операции годишно. Минимално инвазивните хирургични техники се предпочитат, когато е възможно, за да се избегнат потенциални рискове и усложнения, свързани с отворената хирургия. Работи се в екип, който обединява опитни невролози, ортопеди, хирурзи, неврохирурзи, радиолози, анестезиолози, ортопеди, специалисти по рехабилитация, за да осигурят цялостна грижа и по-добри резултати.

„Гръбначният стълб е като мост, който носи две трети от теглото ни. Той играе важна роля за дишането и функцията на сърцето. Затова е много важно да имаме здрав гръбначен стълб. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak предлага диагностика и лечение на широк спектър от гръбначни заболявания, включително изкривяване на гръбначния стълб при деца и възрастни, сколиоза, кифоза, изместване на прешлени, травми на гръбначния стълб и дискова херния на шийни прешлени. По време на всички тези усъвършенствани диагностични и лечебни процедури, ние прилагаме мултидисциплинарен подход, който включва всички свързани специалисти. По този начин свеждаме до минимум загубата на време на пациента и преминаваме към етапа на решаване на проблема. Не забравяйте: здравето на гръбначния стълб определя качеството на вашия живот“, казва директорът на Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak проф. Ахмет Аланай.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria