Държавите трябва да предприемат бързи стъпки, за да овладеят разпространението на маймунска шарка и да споделят данни за своите запаси от ваксини, каза високопоставен служител на Световната здравна организация, предаде Ройтерс.
„Смятаме, че ако въведем правилните мерки сега, вероятно ще можем лесно да ограничим разпространението“, каза Силви Бриан, директор в СЗО по глобалната готовност в областта на инфекциозните заболявания.

Маймунската шарка обикновено лека вирусна инфекция, която е ендемична в части от Западна и Централна Африка, но появата й в Европа, Съединените щати и други райони предизвикват тревога.
Досега има около 300 потвърдени или предполагаеми случая в около 20 страни, където вирусът досега не е циркулирал.
„За нас смятаме, че основният приоритет в момента е опитът да се ограничи това предаване в неендемични страни“, казва Бриан.
Необходимите мерки включват ранно откриване и изолиране на случаите и проследяване на контакти, добави тя.
„Не знаем точно броя на наличните дози в света и затова насърчаваме страните да ни информират какви са техните запаси“, каза тя. Според Ройтерс от нейната презентация ставало ясно, че глобалните доставки са "много ограничени".
Затова вместо масова ваксинация, от СЗО съветват тя да е целенасочена, за да обхване близки контакти на заразени хора.
„Разследване на случаи, проследяване на контакти, изолация у дома ще бъдат най-добрите ви залагания“, каза Розамунд Люис, ръководител на секретариата на СЗО в областта на едрата шарка.