Заразяването може да е от животно, човек или от мръсни чаршафи

85% защитa дава срещу маймунска шарка ваксината против едра шарка, тъй като двата вируса, които ги предизвикват, са много близки. Това обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред БНР. По думите ѝ това, че немалка част от хората са ваксинирани срещу едрата шарка, е добра новина, тъй като тя може да ги предпази.

Ваксината обаче не се прилага у нас от 80-те години насам

Това означава, че по-застрашени са хората под 40 години. От три години има нова, която е разрешена да се ползва при маймунска шарка “Имванекс” е името на ваксината. Тя е от жив вирус и е в две дози.

“Има и лекарствен препарат, създаден за едра шарка, който може да помогне в случая с болестта”, обясни още Александрова. Антивирусното средство е лицензирано от ЕМА през 2022 г.

Макар вирусът основно да засяга маймуните, вече 80 души по света са регистрирани с него. Заболели има в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Израел и др. Заболяването е открито първо в Централна и Западна Африка. Симптомите са висока температура, болки в гърба, подуване на лимфни възли, зачервено гърло и обрив. Той започва от лицето към дланите, ходилата и гениталиите.

Симптомите се появяват от 7 до 14 дни след заразяване

“След подуване на лимфните възли се появяват първите форми на обрив по кожата.

Първо е червено петно,после то се надига над нивото на кожата, образува се мехурче с течност, което след време се пука. След няколко дни се появява коричка, а когато паднат коричките, болният вече не е заразен”, обясни съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Заразата може да се предаде както от животно или човек, така и от мръсни чаршафи, обясни епидемиологът.

Заразяването с шарката става и когато човек е в контакт със замърсени предмети като дрехи или постелки на животни. Вирусът може да попадне в организма и чрез недостатъчно сготвено месо.

“Всеки от нас може да се предпази с добра хигиена и внимателни контакти”, препоръча проф. Александрова.

Случаите са с ниска заразност, обясни Кантарджиев.

“От 50 контактували с болните е заболял само един”

каза той. По думите му в момента се изяснява начинът на предаване.

Немалка част от инфектираните обаче са хомосексуални мъже. Това наблюдават учени от цял свят.

Заразата може да достигне и до България, категорични са експертите у нас, но се обединяват около мнението, че няма да стане пандемия.

“Маймунската шарка не се разпространява така лесно като коронавируса, инфектирането на хората става при много близък контакт с друг инфектиран човек, животно или от замърсени предмети”, обясни Александрова.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова

опасността няма да дойде директно до България,

защото няма директни полети от Африка.

Въпреки това трябва да се засили граничният контрол, смята Кантарджиев. Според него причината заболяването да се разпространява на Запад в момента е, че хората започнаха да пътуват повече след COVID.

Радостина Александрова
Радостина Александрова