Подаряваме ги на Бутан, Иран и Бангладеш, за да не ги бракуваме

Едва 30% от доставените у нас ваксини срещу COVID-19 са били поставени на хората. Това показва справка в сайта на здравното министерство.

Общо 4 395 117 дози са сложени от началото на имунизационната кампания. За същия период у нас са дошли 3 пъти повече - 13 033 300, а за тях държавата ни е платила над 320 млн. лв.

Неизползваните ваксини се бракуват, препродават или подаряват. За да не залежават и да не плащаме огромни суми, здравното министерство поиска от ЕК да получава по-малко количество, което да е съобразено с реалните нужди на населението. “Практиката до момента доказа, че не е работещо залагането на количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната”, обясняват от министерството. И дадоха за пример сключения договор между Европейската комисия и “Пфайзер” за купуване на ваксини за 2022 и 2023 г. Според него до края на тази година у нас

трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози,

а през следващата ще дойдат още над 7 млн.

Тези количества се оказват прекалено много за нас, защото желаещите да се ваксинират стават все по-малко.

Сега у нас се поставят между 600 и 750 дози средно на ден. Тенденцията на спад в имунизирането тръгна в края на януари, но през март все още на ден игла получаваха между 1100 и 1500 души. Големият отлив дойде след обявените намерения и последвалото поетапно падане на всякакви мерки. Така през целия април, когато изцяло падна извънредната обстановка, бяха поставени едва 28 906 дози.

Пунктовете за уикенда, пред които се редяха опашки, започнаха постепенно да затварят, като в момента те са останали само в болниците.

През почивните дни има под 90 поставени ваксини в цялата страна

Болниците в столицата също постепенно започват да затварят имунизационните си кабинети заради липса на интерес. В София затвориха временните ваксинационни центрове в УМБАЛ “Света Анна”, “Александровска” и ВМА. А в момента работи само този в “Пирогов”.

Единствено в пет лечебни заведения могат да се ваксинират деца от 5 до 11 г., съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Всеки, който иска, може да получи ваксина от джипито си или в Регионалната здравна инспекция, където живее.

Осезаемият спад сред желаещите да се имунизират принуди страната ни да дарява ваксини още през миналата година. Почти 1/3 от дозите ни сме подарили на Бутан, Бангладеш, Иран, Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това са били предимно ваксини на “АстраЗенека”, защото у нас интересът към нея спадна още през март миналата година, когато се появиха публикации, че поставянето ѝ предизвиква тромбози. Те бяха опровергани от учените, но бившият премиер Бойко Борисов за кратко забрани поставянето на тази ваксина и така още повече засили недоверието към нея. А много държави в ЕС пък я премахнаха от ваксинационните си календари.

Ваксините на “Пфайзер” правителството разпредели в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

450 000 дози ваксини пък са били бракувани

Добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери също се оказа слаб стимул за възрастните. За нея

правителството отдели 100 млн. лв.,

като до края на април от тях са изразходвани 55,8 млн. лв.

През май този бонус са получили едва 7099 пенсионери. За ваксинация при предишните две плащания през март и април бяха поощрени общо 47 000 възрастни, което е много под поставената цел от 300 000 нововаксинирани пенсионери.

Най-много пари са се платили за поставени дози през миналата година, когато акцията все още не бе факт. Така за игла през 2021 г. по 75 лв. получиха 694 643 души. А общо добавка дотук са получили 748 882 души. Кампанията за бонус срещу поставена игла приключва в края на юни.