Заемът ще се връща от членския внос, който плаща всеки медик у нас

3,6 млн. евро, или 7,2 млн. лв. кредит ще изтегли Българският лекарски съюз, за да си купи собствена сграда. Това решение е било взето от 74-ия събор на съсловната организация, проведен в края на миналата седмица в Пловдив.

Лекарският съюз разполага с парцел за построяването на дом на лекаря в двора на Медицинска академия. Той им бе преотстъпен още при управлението на Симеон Сакскобургготски. Въпреки това сграда не бе построена досега, а БЛС ползва офиси под наем в Националния център по опазване на общественото здраве и анализи. Причината - заради съдебен спор на парцела не може да се построи сграда.

През 2013 г. съюзът даде на предприемач да строи срещу обезщетение, но впоследствие започна съдебен спор между фирмата и организацията, който още тече. Архитектурният проект на дома на лекаря е готов още от 2008 г., а през 2015 г. БЛС е подписал нотариален акт за право на строеж. Заради делото всичко е стопирано.

“Не се отказваме от този парцел, но там има юридически неясноти и те няма да се оправят с години”, обясни пред “24 часа” зам.-председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Процедурата по закупуване на сграда ще е много дълга, тъй като първо трябва да се договори цена, а след това и да се задейства отпускането на кредита, разясни още той. Предвижда се

кредитът да се изплати за 10 г.

от членския внос на лекарите. Медиците обаче няма да плащат допълнително, категоричен е д-р Брънзалов.

“Няма да се увеличава никакъв членски внос. Имаше предложение да се открие сметка за дарение, но на този етап не е необходимо. Ако не сме си направили предварителните сметки, няма да се впуснем в действия”, уверява зам.-председателят на съсловната организация.

От 2020 г. членският внос в БЛС бе увеличен,

размерът му сега е 2% от минималната работна заплата - 14, 20 лв. Допреди това бе фиксиран на 8 лв. на месец. Лекари, които не плащат вноската повече от 3 месеца, не могат да практикуват професията.

Всички подробности и параметри от предстоящите преговори са в процес на уточняване, казаха още от съюза. Според източници на “24 часа” сградата вече е избрана и се намира в центъра на столицата. От организацията обаче не потвърждават информацията.

В новата сграда на БЛС ще се събират както Софийската колегия, така и останалите. Предполага се, че ще има офиси и зали за всички, като дори може да се дават под наем и така да се подпомага изплащането.

“БЛС съществува от 120 г., в него членуват 32 хил. лекари и все още нямат сграда”, обединени са медиците. Само те били без дом, за разлика от фармацевтичния съюз и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Покупката не е спешна, но и в момента плащаме хиляди за наем, мотивира се д-р Брънзалов. Според него при това положение е много по-добре парите да отиват по кредита и да имат собственост.

НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ
НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ