С електронното здравно досие ще има експертиза кога и колко често да се правят изследвания. Искам да създадем онкологичен календар, като имунизационния календар на децата, който да е индивидуален, да информира всеки по дати и какво да прави, да образова защо трябва да се направят тези изследвания. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по време на дискусия на тема "Стратегически цели за развитието и усъвършенстването на онкологичните здравни грижи в Република България и необходимостта от въвеждане на комплексен подход за превенция, скрининг, диагностика, лечение, проследяване и качество на живот".

В момента се изготвя раков план, за чието изготвяне участват експерти от здравното министерство, както специалисти и външни членове. Това съобщи зам.-здравният министър доц. Любомир Бакаливанов. По думите му планът ще бъде публикуван, веднага щом е готов.

До 40% от българските пациенти с онкологични заболявания търсят помощ в Турция, Австрия, Германия, съобщи пък онкологът доц. Димитър Калев.

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че онкологичните заболявания са и ще стават все по-сериозен проблем, както и че има много много проблеми при скрининга и диагностиката.