Недиагностициран COVID може да е в основата на появилия се мистериозен хепатит при деца според 2 нови изследвания, за които ще са необходими и допълнителни проби, съобщи Ройтерс.

Учени предлагат хипотезата, че неразпозната инфекция с вече известния SARS-CoV-2 вирус предизвиква цяла поредица от по-нататъшни значими събития в организма на подрастващите, а това може да е и причината за появата на тежкия хепатит, от който вече се оплакаха стотици деца от целия свят.

Пациентите, при които е открито новото заболяване, обикновено са прекалено млади, за да имат поставена ваксина срещу коронавирус. Освен това при такива хора острият хепатит е изключително рядък.

Според доклад, публикуван в събота, децата, преболедували COVID-19, са изложени на значително висок риск от развиване на чернодробна дисфункция.

Повечето от пациентите, при които се е появил новият хепатит обаче, не съобщават за предишна инфекция със SARS-CoV-2. Вместо това е установено, че по-голямата част от тях са заразени с аденовирус, наречен 41F, за който не е известно да атакува черния дроб.

Възможно е засегнатите деца, повечето от които нямат ваксина срещу COVID заради ранната си възраст, да са прекарали вируса леко или дори асимптомно и по този начин болестта да е останала незабелязана, предполага отделен екип от изследователи в “Лансет гастроентеролъджи енд хепатолъджи”.

Ако това се окаже вярно, то задържащите се в стомашно-чревния тракт частици на коронавируса биха могли да подготвят имунната система да реагира бурно срещу аденовируса 41F чрез големи количества възпалителни протеини, които в крайна сметка водят до увреждане на черния дроб.

“Предлагаме децата с остър хепатит да бъдат изследвани за персистиране на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали, че чернодробното увреждане се случва, тъй като шиповият протеин на коронавируса е суперантиген, който повишава чувствителността на имунната система”, посъветваха учените.