Децата са нашето бъдеще, а ние се опитаме да правим най-доброто за тях. С течение на времето те могат да се сблъскат с някои заболявания. Повечето от болестите се преодоляват за кратко време, но лечението на други може да бъде доста трудно. Раковите заболявания, които за съжаление също се срещат в детска възраст, вече могат да бъдат напълно излекувани благодарение на ранната диагностика и по-ефективни методи на лечение.

Ръководителят на екипа за лечение на рак в детска възраст в болници Acibadem в Турция, проф. Фунда Чорапчиоглу твърди, че някои онкологични заболявания, наблюдавани при възрастни, могат да се развият и при деца на възраст 0-18 години. Развитието и лечението на рак при деца обаче са различни от тези при възрастните, обяснява тя. И добавя, че шансът за пълно елиминиране на рака при ранно откриване е много по-висок при децата, отколкото при възрастните.

Как деца се разболяват от рак?

Отговорът на този въпрос не е съвсем ясен. Има хора, които виждат в това просто лош късмет. Смята се, че ракът може да се дължи на редица генетични причини. Научни изследвания разкриха, че някои видове рак се причиняват от генни дефекти. Въпреки това, причините за много видове рак не са напълно изяснени.

Левкемията е най-често срещаното онкологично заболяване в детството. Съставлява около 20% от случаите на рак при деца. Представлява рак на кръвта и има няколко различни вида. Когато при деца се наблюдава бледност, слабост, умора, необясними синини и кървене, трябва да се консултирате с лекар за проверка на кръвните стойности.

Необходима е консултация с лекар и ако се открие неочаквано подуване на която и да е част от тялото, особено в областта на шията, подмишниците и слабините на децата. Това подуване може да бъде причинено от възпалително състояние на лимфните възли. Ако подутината не е причинена от възпаление, трябва да се изследва за лимфом. Лимфомът е рак на лимфните възли и е най-често срещаното онкологично заболяване в детска възраст след левкемията.

За съжаление, при някои деца възникват и мозъчни тумори. Мозъчният тумор се нарежда на трето място сред педиатричните ракови заболявания. Повишаване на вътречерепното налягане се подозира при деца, които се събуждат с главоболие сутрин и повръщат в леглото си още преди да станат. При тези пациенти обиколката на главата може да бъде по-голяма от нормалното. Тези деца често могат да падат, докато тичат и играят. При такива обстоятелства семействата трябва да бъдат бдителни. Ако възникнат такива ситуации, трябва да се консултирате с лекар.

Друг често срещан вид рак в детска възраст, който прогресира коварно и може да бъде открит само случайно, е невробластомът. Този тумор, който обикновено се развива в корема, нараства бавно с течение на времето и обхваща коремната кухина. При деца понякога може да причини симптоми като коремна болка, загуба на апетит и слабост. Тъй като се развива незабелязано, може да метастазира и в околните тъкани. Невробластомът често може да бъде открит, макар и късно, заради симптомите, причинени от метастази. Така например, навробластомът може да се е разпространил в гръбначния стълб на деца, които не искат да стъпват на краката си или да ходят. Или при разпространение в надбъбречната жлеза, може да причини сърцебиене и прекомерно изпотяване. Проф. Чорапчиоглу посочва, че понякога тези тумори могат да бъдат открити в корема на бебето по време на рутинен контролен преглед, докато бебето е още в утробата на майката. В такива случаи майката започва раждането информирана, че бебето ѝ има тумор, и лечението се предприема веднага след това.

Децата често падат, докато тичат, играят и карат колело. Но ако безобидни травми причиняват костни фрактури, родителите трябва да бъдат нащрек за тумори на костите. Това е така, защото костта, в която се развива тумор, може да стане по-податлива на фрактури. Туморите, които често се срещат в дългите кости (тези на ръцете и краката), могат също да причинят необяснима болка.

Има и тумори в детска възраст, засягащи бъбреците, черния дроб и други тъкани. Туморът на даден орган дава проявления, свързани с този орган. При всякаква неочаквана находка при детето, консултацията с лекар е наложителна.

Това е моето място

Децата, диагностицирани с рак, преминават сериозен процес на лечение в Детския онкологичен център Badem, който се намира в болница Acibadem Maslak и обслужва само пациенти с педиатрични онкологични заболявания. Процесът на лечение понякога може да отнеме месеци, в които децата преминават операции и химиотерапия. В този дълъг и нелек период екипът на клиниката прави всичко възможно децата да се чувстват сякаш са у дома си. Опитват се да им осигурят място, за което да кажат: „Това е моето място“.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria