Проучване показва, че отслабваме и сваляме нивото на кръвната захар

Риалити звездата Ким Кардашиян, която знае много добре как да предизвиква шум в социалните медии и да прави пари от това, не пропусна да го стори и на тазгодишното издание на Met Gala. 41-годишната красавица се появи на световното модно събитие в Ню Йорк с бляскавата рокля на Мерилин Монро, с която актрисата изпя “Честит рожден ден, господин президент” на Джон Кенеди през 1962 г. Тоалетът е музеен експонат и за да се намърда в него, Кардашиян е трябвало доста да отслабне за кратко време. И макар да не ѝ се бе получило напълно и да носeше бяло наметало, прикриващо не съвсем закопчаната задна част на роклята, риалити звездата отново стигна до медиите по цял свят.

Бързото ѝ отслабване се превърна в гореща тема, особено след като разкри, че е свалила 8 килограма за три седмици. Много хора се интересуваха как точно го е направила и колко големи са били лишенията, на които се е подлагала. Други остро я критикуваха, че популяризира толкова екстремни и нездравословни диети.

Ким каза, че просто е спряла да приема някои храни и е увеличила физическото натоварване. “Не гладувах, но бях стриктна. Напълно

изключих

всякаква захар

и въглехидрати,

просто ядох най-чистите зеленчуци и протеини. Два пъти на ден носех сауна костюм (помага за бързо изпотяване и обикновено се използва от спортисти за рязко сваляне на килограми преди състезание - б.р.). Тичах по бягаща пътека”, разказа тя пред списание “Вог”. Когато за първи път се опитала да облече роклята на Монро, просто искала да плаче, виждайки колко много не ѝ става. След това в съзнанието ѝ се появило решението, че на всяка цена ще отслабне и ще се яви с нея на Met Gala.

Според английската блогърка Стефани Йоба поведението на звездата е доста “отвратително и безотговорно”, тъй като с гордост разказва пред милионите си последователи как се е подложила на екстремна диета, за да облече една рокля за 10 минути. “Индипендънт” пък коментира, че с постъпката си Кардашиян връща с десетилетие назад движението за позитивно отношение към нашите тела, което пропагандира, че не трябва да робуваме сляпо на това какви идеали за форми, размер и външен вид се налагат в обществото, а да се стремим към здравословно поведение.

А и все повече учени се насочват към изследване на най-подходящите диети, за да помогнат на хората да се предпазят от болести и да управляват по-добре природните ресурси на планетата. На последния Европейски конгрес по затлъстяване, който се проведе в началото на май в Маастрихт, бяха представени няколко такива. Сред най-интересните бе това на Центъра за диабет в Копенхаген, което показва, че веганските диети могат да помогнат доста на хората с наднормено тегло или страдащите от диабет. Датските учени са изследвали 769 души, които имат един от двата проблема. В продължение на 12 седмици те са били помолени да изключат всякаква храна от животински произход, като е следено тяхното тегло и кръвни резултати по време на експеримента. Оказало се, че в края му те били

отслабнали

средно с четири

килограма

и нивата на кръвната им захар са спаднали значително, без да променят нищо друго в начина си на живот. Изменения е имало и в показателите за кръвно и лош холестерол, но не толкова съществена.

“Веганството вероятно води до загуба на тегло, защото е свързано с намален прием на калории поради по-ниско съдържание на мазнини в растителната храна и по-високо съдържание на диетични фибри”, казва Ане-Дите Термансен от изследователския екип. Според нея, макар да са необходими още проучвания по въпроса, досегашните резултати са достатъчни, за да може временното веганство да се използва като здравословно средство за справяне с наднормено тегло и диабет.

А и летният период е много подходящо време това да се направи. Плодовете и зеленчуците са в изобилие и не е проблем да се превърнат в основна храна за 12 седмици. По-продължителното веганство обаче трябва да се практикува внимателно, тъй като лишаването от мляко, месо и други животински продукти може да навреди на здравето. Британската диетоложка Касандра Барнс предупреждава, че може да се стигне до косопад и костни проблеми, тъй като организмът се лишава от богати на витамини, протеини и калций продукти. Могат да се набавят и от растения като варива, ядки, семена, тофу, спанак и кейл, но пък някои от тях все още трудно се намират в масовите български магазини.

Освен това станалото модно напоследък сред младите хора веганство може да затрудни жените да забременеят, казва репродуктивният биолог Грейс Дъгдейл. Причината е, че те са изложени на риск от недосиг на цинк, желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини, ако не ги приемат под формата на хранителни добавки. “Напълно разбирам етичните и екологичните причини, поради които хората стават вегани, но казвам на жените, които се опитват да забременеят, че ще е от полза, ако започнат да ядат малко количество месо и риба”, обяснява Дъгдейл пред “Дейли Мейл”.

Всъщност голямото предизвикателство пред всички нас е как

да се върнем

към менюто на

нашите предци

преди столетия,

за да съхраним здравето и планетата си. Според специалистите това може да стане чрез отказ от силно преработена храна, включване на повече плодове и зеленчуци и намаляване на месото.

Едно от представените на конгреса в Маастрихт проучвания се опитва да даде отговор и как практически това може да се случи. То е проведено в детски градини в Нидерландия и показва, че малките деца ядат повече зеленчуци, ако получават награда за опита си. Това може да са стикери, хартиени корони или маски. Важното е да се почувстват специални. Така може да им се помогне да развият вкус към здравословната храна от ранна възраст. “Трябва да е забавно, а не да е друго нещо за ядене”, посочва Брит ван Белком от университета в Маастрихт, провел изследването.