3% от цените на 2875 лекарства са увеличени в рамките на една година. Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова по време на парламентарна здравна комисия, където отговаря на актуални въпроси, зададени от депутатите.

От изготвен анализ за периода 1 януари 2021 г. до 1 януари 2022 г. 575 цени на лекарства са намалени, което значи 20%. 6 цени от медикаментите по лекарско предписание са намалени, а 52 от тях са поскъпнали, обясни Сербезова. По думите й процентът на поскъпване не е толкова висок, тъй като е според инфлационния индекс, но потребителите го усещат, заради необходимото доплащане.

По време на комисията стана ясно, че следващата седмица здравната каса ще плати на медиците средствата за март за работа при неблагоприятни условия. По думите на Сербеова средствата са наредени днес и трансферът от Министерството на здравеопазването към НЗОК е направен.

Здравната министърка коментира още заложените заплати на лекари, сестри и санитари в КТД и средното увеличение на клиничните пътеки с 25%.

"Установяваме, че това увеличение не би следвало да бъде проблем. Проведохме разговори с директори на болници, очаквам да мислят и да реализират. С тези, които имат затруднения да увеличат вънзагражденията, ще говорим", заяви Сербезова. Според нея активна роля трябва да имат и общините за общинските болници, както и директорите трябва да поемат ролята си.