Водещи лекари специалисти споделят опит, дават съвети

Докато в болниците с COVID клиники постъпват все по-малко пациенти, стотици вече изписани хора продължават да изпитват дихателни затруднения.

Промените в белите дробове в различните фази на инфекцията варират от самоограничаващи се аномалии до сериозни заболявания.

Едното тежко усложнение е животозастрашаващият остър респираторен дистрес синдром, който налага интензивно лечение и може да има продължителни последици. Другото е състояние, наречено белодробна фиброза - тъканта се втвърдява и не работи пълноценно.

Изненадващо

това може да са

хора, които не са

се нуждаели от

болнично лечение

Увреждането на белите им дробове обаче с течение на времето прогресира.

Очакванията са белодробните увреждания да намалеят при новите варианти на коронавируса, който засега мутира към по-заразен, но основно засяга горните дихателни пътища.

Когато обаче са тежко ударени белите дробове, специалистите наричат щетите опустошителни. Те не са виждали друг вирус да причинява такива многостранни вреди.

Краткосрочните ефекти на COVID върху органите, с които дишаме, вече са добре описани. По-малко се знае за дългосрочните ефекти на болестта върху белите дробове

Какво показва

опитът на

българските

белодробни

специалисти и какви съвети за лечение и рехабилитация дават на пациентите си, очаквайте в дискусията на в. “24 часа” на 11 май от 11 часа, която ще е достъпна на живо на страницата на медията във фейсбук.

С експертизата си ще участват проф. д-р Даниела Петрова, дм, началник на отделението по белодробни болести към Александровска болница; проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към МУ - София; доц. д-р Милена Енчева, началник на Клиниката по белодробни болести към ВМА; д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести от доболничната помощ, доц. д-р Цветан Минчев, дм, началник на отделението по гръдна хирургия към “Аджибадем Сити Клиник - болница “Токуда”. В свободна дискусия с въпроси и отговори ще се включат партньорите на събитието “АВО фарма” и “Натурпродукт”. (24часа)