Има случаи, при които са раздавани десетки хиляди, трябва да се запушат пробойните в лечебните заведения

Има сигнали за финансови злоупотреби по места, призна здравният министър Асена Сербезова в предаването "На фокус" по Нова тв, коментирайки темата за вдигане на заплатите на медицинските работници, след като от 1 август ще бъдат увеличени с 25% цените на клиничните пътеки.

"В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек. Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. на месец в университетска болница”, каза министър Сербезова.

"Ако си представим здравеопазването като кораб с пробойни, преди да се инвестират нови 604 млн. лв. - което е революционно увеличение в посока и на профилактика и за болничната помощ, трябва да се запушат пробойните", коментира Сербезова. Затова, според нея, е много важно  да има електронизация, която до края на годината изцяло ще бъде въведена. Така на практика ще има проследимост на процесите.
"Ние като имаме достъп до електронно здравно досие ще знаем какво ни се е случило, какви изследвания ни са направени. Въвеждаме го, защото не може да се управлява ефективно процес, който не се познава", коментира още здравният министър.

Сербезова каза, че на отделни места има аномалии – за една болница, например, са сключвани договори с научни секретари за много повече средства. След което уточни, че става дума за болницата в Русе.

"Имаме много доклади от Агенцията за държавна финансова инспекция, на 3 месеца следим финансовите показатели на болниците. През последните 2 г. те бяха в една нетипична обстановка. Но също така смятаме, че системата на здравеопазването има ресурси за по-добра организация. Има и оздравителни програми, така че тези процеси трябва да вървят заедно – повече пари срещу реформи и повече контрол", смята здравният министър.

За строителството на Детската болница в София Сербезова каза, че е заварила хаос и там също са направени доста промени. "При моя предшественик /министър Стойчо Кацаров - б.а./ с четири протокола Детската болница се озова в двора на болница Лозенец, коментира Сербезова. И допълни, че преведеният аванс от 9 млн. лв. на фирма за проектиране трябва да бъде върнат.

Сербезова каза, че вече има промяна на Инвестиционната компания и работната група  за Детската болница и че е нещата доста са напреднали, като се търсят и други държавни парцели,  "за да се намери най-правилното, а не най-бързото решение".