Първият човек в света с трансплантирано сърце на прасе почина през масрт тази година два месеца след операцията, а причината е била животински вирус.Това съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед Прес.

Те все пак не могат да кажат със сигурност дали това е изиграло някаква роля за фаталния изход след операцията.

Пациентът, Дейвид Бенет (57 г.), почина през март т.г., два месеца след революционната експериментална трансплантация. Лекарите от университета в Мериленд обявиха, че са открили нежелана изненада в сърцето на прасето - вирусна ДНК. Специалистите обаче не са намерили доказателства, че т.нар. свински цитомегаловирус причинява активна инфекция.

Основното притеснение, свързано с трансплантациите на орган от животно на човек, е рискът, че това може да доведе до нови видове зарази при хората. Някои вируси са "латентни", което означава, че дебнат, без да причиняват заболяване, обяснява хирургът доктор Бартли Грифит, извършил трансплантацията на Бенет. Според него това може да се окаже сериозна пречка при подобни операции.

Все пак в ход е разработването на по-сложни тестове, за да "уверим, че няма да пропуснем тези видове вируси", добавя д-р Мухамад Мохиудин от университета в Мериленд.

В продължение на десетилетия лекарите безуспешно се опитват да използват животински органи, за да спасяват човешки животи.

Пациентът Дейвид Бенет, който заради крайно тежкото си състояние не отговаряше на условията за трансплантация на човешко сърце, се съгласява да му бъде присадено сърце от прасе като последна възможност. То беше генетично модифицирано, за да се намалят рисковете имунната му система бързо да отхвърли този чужд орган.

Екипът лекари, направил трансплантацията, заяви, че прасето-донор е било здраво, преминало е всички необходими изследвания за наличието на инфекции и е отглеждано в специално съоръжение, предназначено да предотврати разпространението на болести от животните.

От компанията, предоставила прасето, отказват коментар.

Хирургът доктор Грифит обясни, че пациентът се е възстановявал доста добре след трансплантацията. Една сутрин обаче се почувствал зле и имал симптоми, подобни на инфекция. Проведени били множество изследвания в опит да се открие причината. Бенет бил лекуван с различни антибиотици, антивирусни лекарства и препарати за повишаване на имунитета. Трансплантираното сърце обаче се подуло, напълнило се с течност и накрая спряло да работи.

Реакцията също не изглежда като типично отхвърляне на орган, допълни лекарят. Грифит подчерта, че разследването продължава.