Какво стана и предстои с COVID? Отмина ли проблемът?

Фактите са следните - по-лекият в острото си протичане омикрон вариант успокои хората по света, но вирусът продължава да обикаля обществата повече от всякога и съвсем не е изчезнал. Просто на много места приключиха с безплатните тестове. Допълнително обезпокоителните данни за дълъг COVID остават. Какво означава това? Означава, че резервът за мутации не е изчерпан.

Затова е напълно възможно през есента отново да ни изненада вариант на вируса със заразността на омикрон, но с по-тежко протичане - например като на делта.

Цялостната отмяна в почти всички държави по света на безплатните тестове определено може да ни изиграе лоша шега (също и според СЗО), защото

изобщо не

проследяваме

мутантите

Затова и е правилно и редно да предупредим обществото, че докато лятото вероятно ще е време с известно облекчение, есента е възможно да ни изненада с нов/и и опасни варианти.

Възможно, не задължително. Нито един специалист, бил той български или чужд, не можа да предвиди появата на който и да е от вариантите, затова и трябва да се настроим, че

изненадите

не са спрели

Какви са алтернативите и решенията? На първо място ваксинация и бустърване, които в България катастрофално се провалят, на второ - постоянно следене на честотата на боледуване с безплатни тестове, на трето - обучение на обществото за предпазване от въздушно-капкови инфекции. Това може да помогне в бъдеще за справяне с което и да е ново заболяване, никога не вреди да повишаваме здравната култура на обществото.

Ако сега се сблъскаме с вирус като испанския грип, което независимо от COVID-19 може винаги да се случи, трябва да сме в състояние

да събудим

обществените

“рефлекси”

И докато много водещи общества по света се справиха с това предизвикателство - обучението на хората и приемането на мерките - България засега не би могла да се похвали с особени успехи в дисциплината при здравни кризи.

(От фейсбук)