Ноле спечели битката със здравните власти, но загуби войната за оставането си на върха в световния тенис

Cпомняте ли си кога за последно сте гледали по телевизията как връзват геврек на Новак Джокович? Това го няма дори в научнофантастичните филми или в игрите за популярните конзоли. И все пак се случи. Сърбинът загуби на нула третия сет във финалния си мач с Рубльов. И то насред Белград! И то насред собствената си тенис академия!

Толкова шокиращо събитие в световния спорт няма как да бъде отминато с лека ръка. Новак Джокович е признат за жива легенда не само заради уникалните си изпълнения на корта, титлите или милионите в банковата си сметка. Него го обожествиха най-вече заради абсолютната му непоклатимост и непукизъм в тениса. Върнете се само към онези легендарни битки, в които противникът е пределно мотивиран, публиката е против него, а мускулите отдавна са прегрели от изтощение. И все пак Ноле е излизал победител в края, сякаш е създаден от гранит, а не от плът и кръв.

Какво се случи тогава, за да се стигне до това историческо унижение в Белград? Не, това не може да бъде обяснено с несериозно отношение от страна на Джокович. Финалът с Рубльов не беше някакво демонстрационно шоу за кеф на децата в неговата академия, а решителен сблъсък от официален турнир с награден фонд от над 500 000 евро. Домакинът беше силно мотивиран да триумфира точно пред родните фенове, които не се отказаха да го боготворят въпреки скандалите с неговото участие преди "Аустрелиън оупън".

Дали пък именно случката на австралийска земя не е циментовото блокче, което се втвърди около краката на Ноле и бавно го повлече към дъното? Статистиката поне подкрепя тази теория, колкото и да не им се харесва на антиваксърите. Предисторията накратко: Ноле отказа да се ваксинира срещу ковид, а австралийските власти на свой ред отказаха да го пуснат на първия от четирите турнира за Големия шлем. Заформилата се съдебна битка, престоят на Ноле в хотел за мигранти и последвалото му екстрадиране в Сърбия се превърнаха в най-шумното спортно събитие за 2022-ра, въпреки че годината едва беше започнала. Продължението обаче е още по-сензационно, ако това въобще е възможно. След завръщането си на родна земя Джокович хубаво си почина, видя се с приятели и хапна плескавици, колкото да си направи кефа, но без да си развали фигурата.

След това отново хвана ракетата и от него се очакваха победи, победи и само победи.

Вместо това сърбинът накара феновете да заподозрат, че той продължава да лапа плескавици, а негов двойник играе в мачовете - точно както се съмняват, че двойник на Путин ръководи военните действия на руската армия в Украйна. След завръщането си на корта Новак Джокович не изигра нито един мач като хората и съответно не спечели нито една титла. В негова защита трябва да кажем, че той така и не получи много шансове за изява преди да паднат антиковид мерките в Европа и по света. И все пак и от самолет си личи, че Джокович не играе добре и няма достатъчно сила в краката.

Самият той призна, че се е уморил твърде много във финала срещу Рубльов и това му е попречило да окаже адекватна съпротива на по-младия си съперник в третия сет. Ноле винаги е говорил честно както за успехите, така и за проблемите около себе си и сега не опита да скрие, че е притеснен от лошата си форма, но хвърли вината върху наскоро прекарана болест.

Отрече да е прекарал КОВИД-19, но и отказа да разкрие от какво точно е бил болен. Специалистите в световния тенис са притеснени, че се е разболяло не само тялото, но и психиката на смятания за брониран срещу проблемите спортист. Той устоя на натиска и не се ваксинира, но напрежението явно си каза думата и се отрази пагубно върху спортната му форма, колкото и всички да го смятаме за непоклатим.

“Този глупак ще прецака кариерата си и няма да е най-добрият в историята заради ваксината. Ако наистина си номер 1 и провалиш всичко заради едната ваксина, то ти определено си кралят на глупаците", избухна по адрес на Джокович Марсело Риос.

Бившият тенисист може и да е твърде невъздържан в изказването си пред чилийски вестник, но в общи линии успешно обобщи мислите на световната тенис общественост по адрес на Джокович.

Сега всички погледи са вперени в него и феновете до един се питат дали великият тенисист ще се върне по пътя на победите. Отговорът на този толкова интересен въпрос ще дойде на започващия на 22 май "Ролан Гарос".

Предизвикателството е изключително стръмно и осеяно с вълчи капани.

А на върха го очаква абсолютният фаворит на червени кортове Рафаел Надал. Джокович обещава да си върне физическата сила за шоуто в Париж. Феновете не вярват. Ноле се кълне, че ще излекува и психическото си разстройство. Специалистите се съмняват. Но не всички са готови да го отпишат!

"Мога и да ви изненадам, но не смятам, че Джокович трябва да бъде отписван още преди началото на "Ролан Гарос". Напротив, за мен той е фаворит. Надал ще бъде напрегнат, защото всички очакват от него да триумфира в Париж и да вземе своята 22-ра титла от Шлема. От друга страна Ноле ще е агресивен и силно мотивиран да повтори успеха си от миналогодишното издание на турнира. Очаква ни най-оспорваният и непредсказуем "Ролан Гарос" за последните 10 - 15 години, но аз ще отстоявам мнението си, че Джокович има всички шансове да спечели титлата", заяви в ютюб канала си уважаваният френски треньор по тенис Патрик Муратоглу.

Да не забравяме също така, че сърбинът продължава да е номер 1 в света, така че слуховете за трагичната му гибел може и да се окажат силно преувеличени.

В Париж ни предстои да разберем дали е успял да остави проблемите зад гърба си или отказът му да си сложи ваксина и последвалите скандали наистина са го тласнали към ръба на пропастта.