За директор на Националния център по обществено здраве и анализи е назначен проф. д-р Пламен Димитров, съобщи Министерството на здравеопазването. 

Източници на в. "24 часа" обясниха, че предстои обявяване на конкурс за позицията. Досегашният дългогодишен директор на центъра доц. Христо Хинков е пожелал да се пенсионира и да изпълни отдавнашното си желание да има повече време за научна работа. Психиатърът доц. Хинков е един от утвърдените експерти в областта на психиатрията и на общественото здраве.

Проф. Димитров, който поема ръководството на НЦОЗА, е магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве и магистър по епидемиология. Има две признати специалности – по социална медицина и здравен мениджмънт и радиационна хигиена. Професор е във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград.

Председател на Експертния съвет по медицинската специалност „Социална медицина и здравен мениджмънт“ към министъра на здравеопазването. Член е на Постоянния комитет на Регионалния комитет на Световната здравна организация за Европа и на Изпълнителния борд на EuroHealthNet.

От 2014 г. досега заема длъжността заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Има натрупан професионален опит в областта на здравната политика, общественото здраве, промоцията на здраве и превенцията на болестите, хроничните незаразни болести, социалните детерминанти на здравето и оценката на здравните технологии.