15 вместо 25% средно увеличение на клиничните пътъки ще получат болниците, в които не се спазват договорените заплати в Колективния трудов договор. 

Това решение ще влезе от 1 август и смятаме, че до тогава болниците трябва да постигнат тези възнаграждения. Това съобщи доц. Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК след заседание днес. 

 В КТД основните заплати са по различни категории, като за лекар без специалност се предвижда да е 2000 лв, а за медицинските сестри - 1500 лева.

По думите на Пандов някои приоритени клинични пътеки, в педиатричната помощ, акушерство и гинекология, неонтология, например, увеличението ще е над 25%.

 Пандов обясни още, че до август има време да се помисли по какъв друг начин биха били подпомогнати общинските болници, които не могат да достигнат нивата в КТД.  Той припомни нормативната възможност, чрез която, през бюджета на държавата, може да се предостави допълнителна помощ на определени общински болници, както и възможността за помощ от техния принципал. По думите му няма риск от фалит на общински болници, а единсвтено има риск възнагражденията в тези болници да останат по-ниски. Според него има  текст в анекса, според който 60% от заплатеното от НЗОК трябва да бъде за заплати. Досега то беше 50, а  сега 60% със задължителен харарктер, обясни той.

До края на седмицата се очаква да бъде подписано допълнителното споразумение към националния рамков договор с БЛС, каза Пандов.