Грешка е грубата доминация на един от нутриентите в комбинациите натрий - калий, калций - витамин D, витамините В12 - В9

Една от причините, поради които храната обикновено е за предпочитане пред хапчетата или добавките, е, че съдържа смес от вещества и с всяка хапка ние се възползваме от тяхното взаимодействие и допълване. Това е краткото обяснение защо

най-трудното в

здравословното

хранене е

съставянето

на менюта

за закуска, обяд, вечеря и междинните хапвания. Висшият пилотаж при диетолозите пък е да надградят общите ползи с правилните режими според заболяванията и момент от живота на човека. За хора в добро здраве обикновено е достатъчно да поддържат баланса на няколко двойки хранителни вещества, които изпълняват роля на лост в улесняването или затрудняването на някой важен процес в тялото.

Натрий и калий

Съотношението калий към натрий може да е по-важно от спазването на нормите за препоръчителните дневни стойности на калий или натрий самостоятелно. Това показват най-новите проучвания, въпреки че точно какво трябва да бъде оптималното съотношение, не може да се каже. В живота можем да се опрем на просто правило: повече храни, богати на калий, и по-малко продукти с добавен натриев хлорид - готварска сол. Най-добрият начин да направим това е в съответствие със стандартните съвети за здравословно хранене. Давайте предимство на плодовете и зеленчуците (основни източници на калий) и намалете готовите закуски, бързите храни и полуфабрикатите за обяд и вечеря (основни източници на натрий). Опитайте да не добавяте сол към ястия, които вече са минимално овкусени - според проучванията българинът приема много повече от препоръчителната една чаена лъжичка за целия ден от всички храни и напитки.

Излишъкът на натрий пречи на естествената способност на кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, като същевременно насърчава тялото да задържа вода, така че обемът на кръвта се увеличава, а с него и артериалното налягане. Калият поощрява бъбреците да отделят натрий и така противодейства на вредните сърдечносъдови ефекти от излишъка на натрий.  Много проучвания показват връзка между високия прием на калий и по-ниското кръвно.

Витамин D

и калций

Укрепващият костите калций се усвоява от храните предимно през тънките черва. Когато минералът е в обилни количества, голяма част от него прониква през лигавицата на червата самостоятелно.  Но в по-малки количества се абсорбира с активна помощ от витамин D и неговите метаболитни производни. Така витаминът става условие или поне застраховка за усвояването на калция. Витаминът помага при усвояването и на фосфора - друг минерал, важен за поддържането на костите здрави, и за усвояването на важния за нервите, мускулите и съня магнезий.  Извън тези взаимодействия мастноразтворимият D има решаваща роля за имунитета.

През последното десетилетие се натрупват все повече доказателства, че така нареченият слънчев витамин може да предоставя широки здравни ползи, включително защита срещу сърдечни заболявания и някои видове рак.

Витамин В12

и фолиева

киселина (В9)

Витамин B 12  и фолиева киселина (в храните е под формата на натурални фолати) са една от най-ценните двойки в храненето.  Когато работят заедно и в баланс, поддържат някои от най-фундаменталните процеси за копирането на ДНК без грешки при клетъчно делене и репликация.  Заедно двата витамина метаболизират хомоцистеина, който в големи количества става опасен за сърдечносъдовото здраве.  А фолиевата киселина, която сама по себе си е един от осемте витамина от група В, зависи от  усвояването, съхранението и метаболизирането на В12. При нарушен баланс на двата витамина е възможно високо количество на единия да прикрива дефицит от другия. Случва се по-често при вегетарианци и вегани. Витамин B12 се среща естествено в месото, яйцата, млякото и други храни от животински произход. Докато най-добрите естествени източници на фолати включват зеленчуците. Най-големи количества се съдържат в листни зелени зеленчуци и подправки, в боба, лещата и всички останали бобови варива.

Дефицитите на B12 са възможни и при недостиг на т.нар. вътрешен фактор. Той представлява произведен от стомашните клетки протеин, който е необходим за абсорбирането на B 12 в крайната част на тънките черва. Много често това е проблем за възрастните хора, защото стомашната им лигавица е склонна към атрофия. От своя страна увредената лигавица отделя по-малко стомашни сокове, които разграждат В12- съдържащите съединения.

Дефицитът на фолиева киселина възниква при нездравословно хранене без зеленчуци, твърде много алкохол (алкохолът пречи на усвояването на фолиевата киселина) и дефицит на B12, тъй като фолатът се нуждае от B 12 , за да се метаболизира.

Дефицитът на един от витамините в “обвързващата” връзка или и на двата може да причини макроцитна анемия. Тя се характеризира с увеличаване на червените кръвни клетки.

В допълнение В12 дефицитите причиняват не само анемия, а и неврологични проблеми, които варират от изтръпване до загуба на паметта.