2,5 млн. хора са чувствителни и могат да бъдат интервенирани от коронавируса, каза вирусологът проф. Радка Аргирова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Пандемията все още съществува, затова тя призова да се спазват т. нар. нефармацевтични мерки - носене на маска, спазване на разстояние, лична хигиена. Още повече че у нас има и грип, а всички мерки за ковид важат и срещу грипа.

В края на септември ще има евентуално връщане на вируса и нова вълна, прогнозира проф. Аргирова, която е и съветник на премиера Кирил Петков по въпросите с COVID-19.

Тя обясни, че скоро ще има становище на българските здравни власти относно четвъртата доза ваксина срещу коронавируса. Според американско-израелско изследване, публикувано преди 2 дни, четвъртата доза не повишава особено титъра на антителата след третата, но го освежава. Статията препоръчва възрастните хора да си поставят четвърта бустерна доза, но иначе тя не е така препоръчителна, както третата.

По думите на проф. Аргирова сега предстои сравнително спокойствие с разпространението на коронавируса.

Продължителният ковид обаче е нещо, което ще ни занимава с години. Последствията след болестта са няколко - косопад, от какъвто се оплаква почти всеки, прекарал ковид, мозъчна мъгла, забравяне, недостатъчно добро интерпретиране на скорошни събития, трудности с общуването, сърдечни науршения, които са предимно ритъмни, бъбречни нарушения, диабет. Има признация и заболявания, появили се след ковид, както и оплаквания за засилване на съществуващи заболявания.

При децата последствия се появяват 2-3 седмици след вируса, който обикновено се изкарва без външни симптоми. За него се разбира от изследвания, които показват много висок титър на антитела, след което се появяват оплаквания, висока температура и тогава става ясно, че е преболедуван.

За идващите от Украйна проф. Аргирова обясни, че много строго ще се следи за антигенни тестове за ковид. Ще се правят тестове и за другите ваксини, тъй като ваксинационният календар на Украйна не е пълен като нашия.