Наличните данни не позволяват още да бъде препоръчана втора бустерна доза на ваксини срещу COVID-19 на цялото население, заяви представител на Европейската агенция по лекарствата, макар и заразените да се увеличават на континента, предаде БТА.
"Държа да повторя, че още няма достатъчно доказателства . . . за препоръчване на втора бустерна доза за цялото население" - заяви Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната стратегия в Европейската агенция по лекарствата. "Заразените отново се увеличават в някои държави след спада, на който бяхме свидетели няколко седмици", отбеляза той на пресконференция. Вълната на заразата изглежда се дължи на подварианта BA.2 на Омикрон, който изглежда по-заразен от другите варианти на SARS-CoV-2, подчерта Марко Кавалери. Възможно е за това да допринася и отпадането на ограниченията.
"Нищо не показва засега, че имунното избягване след ваксинация е значително различно при Омикрон BA.2", увери Марко Кавалери. Активността на моноклоналните антитела обаче може да варира значително при всеки подвариант на Омикрон, каза той и отново призова всички да се ваксинират. "Държавите с висок процент ваксинирани съобщават за много по-ниска смъртност и нива хоспитализирани", добави Кавалери.
Европейската агенция по лекарствата е одобрила пет ваксини - "Пфайзер" и "Модерна", които използват иРНК технология, "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", които са на базата на вирусен вектор, както и "Новавакс" на базата на шипов протеин, произведен лабораторно.