Отваряне на икономиката, ограничаване на дистанционното обучение - това е положение, до което сме достигнали и италианското правителство одобри елиминирането на почти всички рестрикции, въведени заради коронавируса, които ограничаваха нашето поведение. Това съобщи днес италианският премиер Марио Драги след края на заседание на италианското правителство. На него бе установена пътна карта за поетапно снемане на ограниченията, въведени заради пандемията.
Драги потвърди, че извънредното положение в Италия, въведено преди две години заради пандемията, ще приключи в края на март. А от 1 май ще бъде преустановено използването на зелен сертификат в страната, предаде АНСА.

"Искам също така да благодаря на всички италианци за техния алтруизъм и за демонстрираното търпение през всички тези години. Ние често пъти бяхме възприемани като хора с ограничено гражданско самосъзнание, но вместо това ние се представихме много добре в тази пандемия и трябва да се гордеем с това", подчерта Драги.

Ваксините са предотвратили около 80 000 смъртни случая миналата година, подчерта той.

На пресконференцията бе съобщено, че комисията от експерти, която съветваше италианското правителство в годините на пандемията ще бъде разпусната, предаде Ройтерс.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че цветовото разделение на страната на зони в съответствие с рисковете от разпространение на заразата ще бъде преустановено.

Одобрената от правителството пътна карта предвижда задължението хората да представят зелен сертификат, за да получат достъп до различни места и дейности в Италия да приключи на 1 май. А още от 1 април чужденците няма да трябва да показват супер зелен сертификат в ресторанти, допълват министерски източници.

До 30 април ще остане в сила изискването да се носят маски в затворени обществени места, в това число и училищата, казват източници.

Задължението за носене на маски в обществения транспорт ще продължи да е в сила до края на април също. Но за влизане в обществения транспорт няма да е нужен зелен сертификат от 1 април, според източниците.

За момента супер зеленият сертификат (удостоверение за ваксинация или за прекаран ковид) е нужен за почти всички социални, развлекателни, културни и спортни дейности в Италия. А хората над 50 години трябва да го представят и за достъп до работно място. Сега хората над 50 години ще могат да ходят на работа и само с обикновен зелен сертификат (който се получава и само при тест да коронавируса) до края на април.

Всички ограничения на капацитета на прием на такива места като стадиони и нощни клубове ще приключат на 1 април, казват министерски източници.

/ГГ/