Индиец се сдобил с черен окосмен език след прекаран преди няколко месеца инсулт, пише сайтът Science Alert.

Лекари обясниха, че мъжът, който изглеждал на петдесет години, бил с отслабена лява страна на тялото и бил сложен на диета с пюрирана храна. Езикът му бил покрит с нещо черно почти изцяло, но страните и малка част в средата били пощадени.

Състоянието е диагностицирано като черен космат език или lingua villosa nigra. Това е безобидно състояние, e мнението на Американската академия по орална медицина.

Косматият език се среща при около 13% от населението на Земята.

Черният космат език е по-вероятно да се появи при хора на диета с пюрирана храна и се образува поради липса на търкане или стимулация на горната част на езика, което води до натрупване на протеин, наречен кератин. Това обясниха индийските дерматолози. В резултат на това конусовидни издатини, покриващи езика, наречени нишковидни папили, се удължават и образуват косъм в горната част на езика.

Такъв език се получава и от лоша хигиена на устата, от тютюнопушене, оксидиращи води за уста, перорални антибиотици, прекомерно пиене на кафе или чай и състояния, които потискат имунната система, като ХИВ или рак.

Това може да се появи на всяка възраст, но се случва по-често при възрастни хора, според Националните здравни институти на САЩ (NIH).

Черният космат език може да изглежда кафяв, жълт или зелен, както и черен, според NIH. Цветът се определя от вида бактерии и гъбичките, които могат да прераснат върху променената повърхност, както и други анаеробни бактерии, които ферментират хранителни частици, уловени в папилите. Именно тези анаеробни бактерии придават на езика черен вид.

Обикновено състоянието на черния космат език се подобрява чрез миене на езика с четка за зъби.

При пациента от Индия състоянието отпумяло след 20 дни с „правилно почистване“.