Докато не съществува медицински признато лечение на състоянието, станало известно като дълъг Ковид, тренировките може да прекъснат порочния цикъл от възпаления, които биха могли да доведат до диабет и депресия месеци, след като човек се възстанови от заразата с вируса, съобщи "МедикълЕкспрес".

"Знаем, че дългият Ковид причинява депресия и че може да доведе до увеличаване на нивата на глюкоза в кръвта до стойности, при които се получава диабетна кетоацидоза, потенциално животозастрашаващо състояние, характерно за пациенти с диабет тип 1", каза д-р Кандида Ребело от Биомедицинския изследователски център Пенингтън в университета на Луизиана, където е проведено изследването. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание "Ексърсайз енд спорт сайънсис ривюс".

"Тренировките и упражненията могат да помогнат. Те се заемат с възпаленията, които водят до повишени нива на глюкоза и развитие на диабет и клинична депресия", каза тя.

Не е известно колко хора страдат от дълъг Ковид. Смята се, че са между 15 и 80 на сто от заразените с новия коронавирус. Въз основа на тези числа може да се допусне, че само в щата Луизиана в САЩ почти един милион души може да страдат от дълъг Ковид, предаде БТА.

"Не е нужно да тичате или да ходите на бърз ход два километра", каза Ребело. "Бавните разходки също са тренировка. В идеалния случай тренировката продължава 30 минути. Но ако можете да отделите само 15 минути, може да правите две тренировки по 15 минути в различни периоди на деня. Ако само можете да ходите по 15 минути на ден, правете го. Важното е да опитате. Не е важно откъде започвате. Може постепенно да увеличавате до препоръчаното ниво на тренировки", уточни тя.