Супермоделът с най-много корици след 5 г. криене от света разказа за парадоксалната си мастна хиперплазия

Малко преди да навърши 57 години, красавицата Линда Еванджелиста признава, че не може да се погледне в огледалото.

Ослепителната канадка остава в историята като един от най-успелите и влиятелни модели на всички времена. Но за разлика от останалите си колежки от това поколение като Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, днес тя не се радва на славата, парите и долче вита.

Наскоро целият свят научи защо Линда се бе скрила за пет години. Тя събра смелост да разкаже историята си и да позира за първата си фотосесия, след като е била “брутално обезобразена” по собствените ѝ думи.

Тялото ѝ е силно деформирано в резултат на страничен ефект на козметична процедура. След две деца и в годината на 50-ия си рожден ден звездата, която навремето се прочу с откровението си как

не става от леглото за по-малко от 10 хил. долара на ден,

решава да се довери на иновативен метод за запазване на фигурата.

При процедурата се замразяват мастните клетки с цел отслабване. Интервенцията обещава да стопи 20-25% от тях и е популярна, защото се рекламира като по-безобидна форма на липосукцията. “Замразяването” на Линда се прави на седем сесии от дерматолог. Процесът започва през август 2015 г. и приключва през февруари 2016 г.

Месеци след интервенцията фигурата ѝ започва да се променя, но далеч не по желания начин.

“Обичах да съм на подиума. Сега ме е страх да не засека някой познат”, казва бившият модел през сълзи пред списание “Пийпъл”, за което тя решава да позира в новия си вид и да разкаже историята си. “Не мога повече да живея в страх и криене, нито да понасям вече болката”, изплаква Линда.

Три месеца след края на терапиите тя започва да забелязва издутини по брадичката, бедрата и около гърдите си. Оказва се, че районите, които е искала да намали, започват да растат, да се втърдяват и сковават.

“Опитах се да се справя сама, защото мислех, че проблемът е в мен”, разказва супермоделът. Затова започва да тренира усилено и да пази диети. С времето диетите се превръщат в гладуване.

“Стигнах дотам да не ям изобщо и да си мисля, че полудявам”,

споделя тя.

През юни 2016 г. Еванджелиста се среща с лекаря си. Когато сваля халата си, за да му покаже какво се случва с тялото ѝ, изпада в истерия и неудържим рев. “Не съм яла, умирам от глад. Какво не правя както трябва?”, питала тя. Получава диагнозата парадоксална мастна хиперплазия. Лекарят ѝ обяснява, че нито една диета или упражнение не могат да ѝ помогнат и ужасните деформации ще останат по тялото ѝ завинаги. След години живот под светлината на прожекторите супермоделът се превръща в отшелник.

От дерматологичната компания, която изпълнява процедурата, обясняват, че тя е добре проучена с над 100 научни публикации и че е прилагана над 11 милиона пъти по цял свят. Според фирмата страничните ефекти са добре описани в предварителната документация за пациентите и лекарите.

Според дерматолога Сю Елън Кокс интервенцията е безопасна и с високо ниво на удовлетвореност на клиентите. Д-р Кокс е провеждала клинични изследвания на метода и твърди, че го е прилагала успешно хиляди пъти.

След като лекарят на Еванджелиста се свързва с компанията, изпълнила охлаждащата процедура, оттам му казват, че искат да поправят нещата. Предлагат да платят за липосукция с хирург по техен избор, който и преди им е помагал да се коригират щети от парадоксална мастна хиперплазия.

Еванджелиста казва, че в навечерието на липосукцията е била информирана, че трябва да сключи споразумение за конфиденциалност, иначе компанията нямало да поеме разходите по корекцията. Тя отказва да подпише, плаща сама за операцията и се подлага на нея през юни 2016 г.

“Обичах да съм на подиума. Сега ме е страх да не засека някой познат”, казва бившият модел през сълзи пред списание “Пийпъл”, за което тя решава да позира в новия си вид и да разкаже историята си.
“Обичах да съм на подиума. Сега ме е страх да не засека някой познат”, казва бившият модел през сълзи пред списание “Пийпъл”, за което тя решава да позира в новия си вид и да разкаже историята си.

По време на възстановяването след операцията Линда е трябвало да носи пристягащо облекло, колани и подбрадник в продължение на 8 седмици. В противен случай хиперплазията може да се върне, което действително се случва въпреки втората липосукция през юли 2017 г.

“Нямаше ни най-малко подобрение. Издутините останаха и бяха все така втвърдени. Ако сложа рокля без определен вид бельо,

бедрата ми се разраняват почти до кръв,

защото са твърди, а не меки”, разказва Линда пред “Пийпъл”.

Позата ѝ също се е променила - тя вече не може да извърши толкова естествено движение, като да отпусне свободно ръцете си надолу. Кожата под мишниците ѝ “стърчи от тялото” , както тя сама я описва. “Не гледам в огледалото - не прилича на мен”, прави болезнено признание тя.

“Не мисля, че някой дизайнер ще иска да ме облича така”, казва сега момичето, за което някога дизайнерите се състезаваха тя да представи колекциите им.

Преди 30 години тя е оприличавана на София Лорен, камерата я обича, обожават я милиони, момичетата мечтаят да приличат на нея. Рекордьор е с около 700 корици на списания. Била е муза на няколко модни икони като дизайнера на “Шанел” Карл Лагерфелд и фотографа Стивън Майзел.

“Никой модел не беше по-супер от Линда”,

казва за нея главният редактор на американското списание “Вог” Анна Уинтур. Тя самата е слагала Еванджелиста на 11 корици.

“Защо изпитваме нуждата да причиняваме тези неща на телата си? Винаги съм знаела, че има неща, през които тялото преминава. Но не мислех, че ще изглеждам така. Вече не се познавам физически, но и като човек. Старата Линда си отиде”, казва тя.

Тя се надява, че след като сподели историята си, ще помогне и на други хора, изпаднали в подобна ситуация. “Заболяването ми отне препитанието, но и ме прати в един постоянен цикъл на

дълбока депресия, тъга и себеомраза”,

откровена е докрай Линда.

За първи път тя разкрива какво се е случило с нея през септември миналата година. Тогава тя споделя в социалните мрежи, че е започнала дело срещу фирмата, изпълнила процедурата. Тя ги съди за 50 милиона долара за причинени щети, които ѝ отнемат възможността да работи след август 2015 г.

В документите по делото Еванджелиста е категорична, че не е била предупредена за такъв страничен ефект.

Какво е криотерапията

Криотерапията е излагане на кожата на ниски температури, което кара кръвоносните съдове да се свиват и порите да се стягат. Освен това замразяването помага на кожата да абсорбира всички локални продукти като серуми например, поради което вече се предлагат подобни уреди за домашна употреба.

В случая, когато се третират в дълбочина мастни клетки, ефектът е отслабване. При единици пациенти обаче е възможен обратен ефект - вместо да намали мазнините, да доведе до екстремното им увеличаване. Друг възможен резултат е екстремно намаляване на мастните клетки.

Иначе интервенцията се счита за по-безобидна от липосукцията, защото не се правят никакви разрези и не се ползва упойка. Сесиите отнемат 35-60 минути, а крайният резултат е налице до 6 месеца след последната.

Преди години в САЩ започва да се появява и практиката на криотерапия на цялото тяло - електрически охладителни камери, които изникват в спацентровете. Но това е част от модата, въведена от инфлуенсъри, предприемачи, богати програмисти, които искат да “хакнат” живота си, практикувайки т.нар. позитивен стрес. Те опитват комбинация от крайни температури, диета, тежки програми от упражнения и общ дискомфорт с идеята, че носи по-дълъг живот, физическа и умствена кондиция. Трендът се свързва и с “ледения човек” Вим Хоф - нидерландския суператлет, който се топи в ледени води и сняг с часове и прави уъркшопове по цял свят.