Руската гимнастичка Анна Канюк се възражда чрез общуване със семейството, грижа за красотата, тялото и душата

Как да прекараме почивните дни, за да се възродим и заредим със сили за новата седмица? Опита си пред сп. “Ел” споделя майсторът по художествена гимнастика и известен блогър Анна Канюк. Рускинята е експерт и инструктор по упражнения за разтягане, затова я наричат кралицата на стречинга.

6,00 ч

Постарайте се да се събудите рано - до 6 сутринта. Затова трябва да си легнете до полунощ. Час-два преди заспиване забравете всякаква електроника. Синята светлина от екрана намалява производството на хормона на съня мелатонин.

Ако станете рано, ще свършите куп неща, включително гимнастика. Това е най-продуктивното време от деня. Такъв режим на сън засилва регенерацията на тъканите, нормализира мускулния тонус и облекчава стреса - всичко това благодарение на хормоните, които организмът отделя между 2 и 4 ч през нощта.

7,00 ч

Посветете на себе си първите няколко часа след събуждането, докато останалите спят, а в имейла ви цари затишие. Погрижете се за тялото и косата, послушайте аудиокнига или погледайте любимата тв програма. Пригответе закуската за семейството, но я консумирайте след гимнастиката. Според статистиката ставащите рано се хранят по-добре и по-редовно, имат по-малко проблеми със здравето. Ако се успите, времето ви ще е кът и може да пропуснете закуската.

8,00 ч

Поспортувайте. Гимнастика може да правите всеки ден, а не само в почивните дни. Така “будите” организма си, раздвижвате лимфата и се избавяте от отоците, подобрявате кръвообращението и целия ден сте свежи и бодри. “Моята тренировка продължава един час, но ако силовите упражнения не са по силите и вкуса ви, излезте да потичате”, казва Анна Канюк.

Направете

фейсбилдинг -

гимнастика за лицето, инструкциите за който изобилстват в интернет. “Буквално за 10 минути лицето засиява, кожата се тонизира”, казва Анна Канюк.

Следва контрастен душ с редуване на гореща и студена вода. Почистете устата, нанесете крем за тяло и маска на косата. Кожата на главата също изисква грижа - например пилинг за скалпа.

Сутрин е добре да се заредите с енергия, а за това помагат любимата музика, приятните аромати и ярките цветове. За разбуждане психолозите препоръчват оттенъци на червеното (например четка за зъби в този цвят). Оранжевото отваря апетита; синьото смъква кръвното; зеленото успокоява.

9,00 ч

Настъпва времето за закуска. Сервирайте здравословни храни - пресни плодове, яйца, извара, кисело мляко, ядки. Те гарантират добро настроение целия ден. През уикенда посветете известно време до обяд на козметични процедури,

отидете

на масаж,

маникюр, фризьор. Тези ритуали увеличават отделянето на хормона на щастието ендорфин и дават сила за новата работна седмица. Козметичните продукти трябва да са безопасни и полезни. Обръщайте внимание на състава им, избирайте такива без силикони и парабени. В шампоаните например те не хранят скалпа, а го покриват с невидим слой, който изсушава, дразни и може да доведе до косопад. Любимият аромат ще придаде на тези процедури и терапевтичен ефект.

В събота и неделя намерете време да се посветите на семейството, децата, партньора, родителите си. Излезте сред природата на разходка или пикник. През почивните дни четете художествена, а не свързана с професията литература - тя намалява стреса не по-зле от медитацията.

13,00 ч

Златното правило на почивката е да смените коренно заниманията. Хората със силно умствено натоварване трябва да превключат на активна физическа подготовка - йога или обиколки с велосипед.

Ако обаче седмицата ви е изтощила, дайте на тялото отдих, не го натоварвайте. Отидете на масаж и сауна, отдайте се на някое хоби, рисувайте, слушайте музика, за гимнастика на ума се научете да играете шах. Организирайте семеен обяд у дома или навън.

15,00 ч

Може би сте от хората като мен, които не изключват напълно работата през уикенда, казва Анна Канюк

планирайте

следващата

седмица,

като използвате приложенията за организиране на времето в смартфона си. Планирането, както и прегледа на финансите е задължителна привичка на успешните хора.

18,00 ч

Тогава е подходящо да се отдадете на медитация. За целта, споделя Канюк, аз се уединявам на спокойно място и 15 минути “дишам” и успокоявам ума си. Дори и да не владеете техниките на медитиране, постарайте се да изключите от всички проблеми и да не мислите за нищо.

20,00 ч

През почивните дни особено важно е да разпуснете преди заспиване. Не се натоварвайте с мисли за предстоящи задачи и проблеми. Утрото е по-мъдро от вечерта. Посветете се на спокойни игри с децата, някой хубав филм или книга.

Почистването на устата и зъбите е особено важно преди лягане. “Аз съм от хората, които маниакално се грижат за това. Избирам не просто паста, а такава с допълнителни функции. Сутрин използвам ободряваща, а вечер - с ароматни масла и антистрес ефект. Не само сутрин и вечер, а след всяко ядене почиствам зъбите с конец или пяна, която не изисква изплакване с вода, но ефективно премахва плаката”, съветва гимнастичката.

Източните лечители препоръчват за пречистване на организма редовно да

изплакваме

устата

със зехтин,

като го държим в продължение на 10-ина минути, а после да изстържем езика и цялата уста със специална медна пластина или с обикновена лъжица. Лошата устна хигиена е в основата на многобройни болести.

“За да се настроя за сън, когато съм нервна или развълнувана, ми помагат продукти с натурални ароматни масла, които влияят страхотно на нервната система”, споделя опита си Анна Канюк.

Много е важно, когато е възможно, да си лягаме рано и плавно да потъваме в сън. Ето един пример от опита на военните пилоти за бързо и спокойно заспиване. Легнете и отпуснете цялото лице - челюсти, език, чело, бузи. После направете същото с раменете, ръцете и краката. Постарайте се поне 10 секунди да не мислите за нищо. Представете си, че сте в лодка или се изтягате на тревата и съзерцавате синьото небе с плаващи облачета. Това време стига, за да потънете в сън.