Нова вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа, каза днес Световната здравна организация, като призова властите да засилят ваксинацията и други мерки, предават Ройтерс и БТА.

През последните две седмици заразяванията с вируса са се увеличили повече от двойно в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, заявява регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Изявлението е направено в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекват за облекчаване на ограничителните мерки следващия месец, ако ежедневният брой случаи продължи да намалява.

СЗО обаче подчертава, че е необходимо мерките да продължат, включително бързите тестове и носенето на маски. Според организацията над 165 милиона заразявания с коронавирус са регистрирани досега в европейския й регион, а през последната седмица са отчетени 25 000 смъртни случая.

Клуге също така призовава властите да изследват местните причини за ниските равнища на ваксинация. По думите му по-малко от 40 процента от хората на възраст над 60 години в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан са със завършен ваксинационен курс срещу КОВИД-19.