Откриването на белоопашат елен, заразен с варианта Омикрон на Ковид-19, повдига опасения, че тези животни биха могли да са приемници на нова разновидност на инфекцията, предаде Ройтерс, като цитира американски учени.

В САЩ има около 30 милиона животни от този вид.

Кръвни проби и секрет от носа са взети от 131 елена от нюйоркския остров Статън. Те показват, че почти 15 процента от тях имат антитела. Това дава основание да се смята, че животните са преболедували Ковид-19 и са уязвими да се заразят отново с нови варианти, казват учени от университета на Пенсилвания.

"Циркулирането на вируса при популациите на животни винаги създава вероятност да бъде предаден и на хората, но по-важното е, че дава повече възможности да се развива в нови варианти", казва Суреш Кучипуди, ветеринарен микробиолог.

"Когато вирусът напълно мутира, той може да избягва защитата, осигурявана от сегашната ваксина. И ще трябва тя отново да се промени", отбелязва специалистът.

Откритието - за първи път вариантът Омикрон е констатиран при диви животни - е направено в момент, когато в САЩ започва да намалява броят на хората, заразени с тази разновидност на Ковид-19, съобщава БТА.

Няма доказателства, че животните предават вируса на хората, но повечето от установените инфекции са при такива, които са имали близък контакт с човек с Ковид-19, сочат данни на американското Министерство на земеделието.

През август м.г. властите в САЩ заявиха, че са открили първи случай на Ковид-19 при диви елен в Охайо. С това беше разширен списъкът на животните, дали положителна проба за инфекцията.

Преди това имаше съобщения за заразени кучета, котки, тигри, лъвове, леопарди, видри, горили и норки.