Ако има наши членове в схемата за фалшиви сертификати, сме задължени да ги свалим от регистъра на лекарския съюз. Днес ще поискаме от разследващите имената на задържаните лекари. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на "Тази сутрин" по Би ти ви.

Той каза, че не е чувал за медицински център „Кристал“ и не знае дали има договор с НЗОК, или работи на частна практика. Там вчера беше извършена акция, при която беше разбита схема за фалшиви сертификати.

"Има голямо търсене на такива неща. Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, се знае предварително, че ще бъде наказан. А за фалшив сертификат знаем, че няма да има последствия. Явно има два вида фалшиви сертификата – някои, които изобщо не са в системата, и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не му е направена ваксина", обясни Маджаров. По негова информация качествените фалшиви сертификати, които са много близки до оригинала и са вкарани в системата, стрували около 500 лв.

"Ясно е, че при нас работи изморен и застаряващ персонал, 35% от общопрактикуващите лекари са в пенсионна възраст, само 12% са под 30 години", коментира Маджаров по повод високата смъртност у нас, като допълни, че ниското ниво на ваксинация също е причина. 

И преди COVID-19 имаше бедстващи болници, но бяха единици в отдалечени райони. Сега е по-тежко, защото има и големи болници в по-централните градове. Не е само заради тока, консумативи и лекарства също поскъпнаха. Първи ще загинат тези, които бяха най-болни - там няма и кадрови ресурс. Трябва да мислим вече да се преобразуват в медицински центрове, заяви още Маджаров.