Изследване върху близо 45 шимпанзета в Националния парк Лоанго в Габон за първи път документира с видеозапис, че животните ловят насекоми и лекуват с тях нараняванията си, съобщи ЮПИ.

Това са установили учени от университета на Оснабрюк, Германия и проекта "Озунга" за изследване на шимпанзета. Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Карънт байолъджи", предаде БТА.

"На видеозаписа се вижда как шимпанзето Сузи първо поглежда към крака на сина, който е пострадал, след това сякаш се замисля "Какво да направя?", после поглежда нагоре, вижда насекомо и го хваща, за да наложи с него сина си", каза Алесандра Маскаро, доброволец в проекта "Озуга" в Габон.

"Самолечението, при което отделните индивиди използват части от растения или нехранителни вещества за борба с патогени и паразити, се наблюдава при множество животински видове, включително насекоми, влечуги, птици и бозайници", казва когнитивният биолог Симоне Пика, която е ръководител на изследването.

"Хората използват много видове насекоми като лек срещу различни болести - има множество изследвания, които сочат, че насекомите могат да имат антибиотични, противовирусни и антихелминтни функции", каза Пика.

Тя обясни, че шимпанзетата също поглъщат листа от растения с антихелминтни свойства и дъвчат горчиви листа, които убиват чревни паразити.

По време на едногодишното си наблюдение изследователите са записали 22 случая, при които наблюдаваната група шимпанзета налага открити рани с насекоми, основно от летящи видове. В повечето случаи те лекуват свои рани, но и често се опитват да помогнат на други шимпанзета.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay