Обща европейска армия трябва да надгражда НАТО, каза премиерът

Имаме 15 години да изчистим споровете със Северна Македония, обясни подхода в преговорите

Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО. Така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия премиерът Кирил Петков в интервю за Дарик радио.

От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е, докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни, коментира още министър-председателят. Той цитира любимия си разказ на Чехов как човек, който иска прекалено много накрая не получава нищо. Разказът се казва "Колко земя му трябва на човек", посочи Петков и преразказа творбата в ефир. В нея се разказва как един човек щял да получи толкова земя, колкото може да обиколи за един ден, но с условия в края на деня да се върне на изходната си точка. Човекът тръгнал да обикаля прекалено голям кръг, накрая успял да се върне, но бил толкова уморен, че умрял на място. Разказът обаче не е на Чехов, а на Толстой.

Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ. Надявам се този нов поглед да ни позволи по-лесно да решим проблемите, които в момента изглеждат нерешими, обясни премиерът.

Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение, добави Петков. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, каза още министър-председателят.

До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме, заяви още Петков.

Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването и. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни той.

България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо, разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части.

В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние, коментира още Петков.

ЕС е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка трябва да направим оптималното за България. От тази гледна точка отношенията ни трябва да са нормални с всички, но не можем да си затваряме очите за нарушаване на международното право, каза премиерът.

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

"Не затваряме никой за нищо докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот", обясни Кирил Петков. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките.

Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата аз си решавам не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата, заяви още Петков.

Ако КПКОНПИ е независима и има разследващи функции няма да има скрито-покрито въпреки прокуратурата, каза премиерът защо управляващите искат промени в антикорупционната комисия.

Специално внимание в интервюто бе отделено на санкционираните по закона "Магнитски" българи.

Този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с "Магнитски", за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем, коментира по темата Петков.

Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите. Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на "Булгаргаз", защото нямаме време за губене, каза още Петков. От думите му стана ясно, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.

В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили, нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения, обясни той смените в енергийната компания.

КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не питаш защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си. И когато нещо не изглежда нормално трябва да се разследва. Виждам НС да работи сериозно по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади, добави премиерът.

До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и коалицията ще се движи силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите, коментира още Петков.

В ефира на радиото Кирил Петков получи и наградата за политик на годината.

Няма такова нещо като политик на годината, има екип и правилното е екипът на Кирил Петков да е носител на наградата, прие я той.