Предпазните маски тип N95 и KN95 могат да се използват неколкократно, казват експерти пред Асошиейтед прес. 

Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ медицинските работници могат да използват една маска тип N95 до пет пъти. Експерти изтъкват обаче, че отговорът на въпроса колко пъти може да се използва зависи от начина, по който тя се употребява. Да я носим, докато отиваме на пазар е напълно различно от това да я носим цял ден, докато сме на работа.

Времето, през което се носи предпазното средство за лице, е по-важно от това колко често го използваме, казва Ричард Флаган, който изследва маски и аерозоли в Калифорнийския технологичен институт. Той препоръчва в общия случай употребата на маска N95 да се ограничи до два до три дни.

С всеки дъх, който поемаме, докато сме с маска N95, върху нея се натрупват частици, обяснява Флаган. Ако е уловила повече частици, дишането ще е по-затруднено. Това ограничава качествата на маската.

Ластичната лента също може да се износи или да не прилепва маската плътно до лицето. Тя може също така да се зацапа или да се изпоти при спортуване.

Ако забележите подобна промяна, значи е време да спрете да я ползвате, дори да сте я носили само няколко часа. И тъй като маските N95 не могат да се перат, те трябва да се изхвърлят, когато вече не са годни за употреба.