Дете с 30% изгаряния и опасност за живота е настанено в отделението по пластична хирургия в Русе. От болницата съобщават, че случаите са зачестили. Само за седмица за лечение са настанени 6 деца на възраст между 1 и 4 години от различни селища в Северна България, предаде БНТ. 

От отделението по пластично-възстановителна хирургия казват, че не помнят да е имало наведнъж толкова много деца с изгаряния, и то тежки. Две от децата даже е трябвало да бъдат настанени в реанимация.

"Всички са до 4-годишни, с доста големи изгаряния. Като най-тежкият случай е на детенце на 1 година, с 30% изгаряния, залято с гореща вода на главата, на гърдите, на лицето, на ръцете. При това дете нещата наистина са сериозни по отношение на крайния изход. Надявам се, че ще се справим", заяви проф. д-р Огнян Хаджийски, началник на отделението, бивш национален консултант по лечения на изгаряния. Той съветва родителите да са по-бдителни. "Не може да къпеш детето си и да го залееш с гореща вода. Не може да му правиш чай и да го залееш с гореща вода. Не можеш да го оставиш да тича при една гореща печка в стаята и да залепи ръката си на нея. Или да си играе с флакон с газово вещество, което да избухне и да причини изгаряния", допълни професорът.

Алиме Сеидова е имала горчив опит с дъщеря си, когато е била на една годинка и оттогава много внимава. "Имахме печка на дърва. Баща ѝ тъкмо сваляше чайника от печката и тя го пипна. Веднага стана мехурче. После дойдохме тук на доктор и се оправи, но лек белег си има и ще си остане. Понеже си препатихме с нея, много внимавам с по-малкото ни момиченце, което е на 4 години", сподели майката.

Проф. Хаджийски допълва, че в последните седмици е нараснал и броят на възрастните пациенти в отделението – в момента се грижат за шестима. "Дълбоки изгаряния от инциденти с газови котлони, газови печки."

Проф. Хаджийски съветва при инцидент с изгаряне първо да се отстрани причината - било то огън, киселина или нещо друго, а след това бързо да се търси медицинска помощ в най-близкото болнично заведение. Правилното обработване на раната е много важно за изхода от лечението след това.