Таня Стоянова е акушерка на 2021 г. в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

В отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново 6-а поредна година са проплакали над 1000 бебета.

Положителната тенденция за все повече родени деца устойчиво се запазва и през 2021 г., когато там са се родили 1044 бебета. А само от началото на 2022-а екипът е посрещнал на бял свят над 70 деца, сред които две двойки близнаци.

Това доказва и затвърждава доверието на пациентите и огромните усилия, които акушерките, лекарите акушер-гинеколози и неонатолози полагат ежедневно, за да има повече здрави деца и щастливи родители.

“За 6-а поредна година повече от 1000 раждания има в отделението по акушерство и гинекология, което ръководя, но това не е важното. По-важното е, че тук през последните години бяха въведени някои иновативни техники, които съперничат на най-добрите в световен мащаб. Над 120 ендоскопски операции се извършват всяка година.

Разбира се, това нямаше как да стане, ако зад нас не стоеше изпълнителният директор д-р Стефан Филев, на когото лично благодарим, защото той и ръководството на болницата застават зад всички наши инициативи и винаги аплодираха нашите успехи.

Всеки ден аз се възхищавам от труда на моя екип, акушерки, лекари, които ме вдъхновяват със своето себеотрицание, своята работоспособност, своя поглед напред и иновативно мислене. Това са само част от причините, за да се преклоня пред тях, защото те са един жив еталон, защото те превръщат човешката магия в реалност.”

Навръх Бабинден с тези думи началникът на отделението доц. д-р Светлозар Стойков поздрави своите колеги и ръководството на областната болница за труда и общите усилия, които превръщат отделението в едно от водещите в страната.

В Деня на родилната помощ по традиция отличават и акушерка на годината. За миналата година наградата получи Таня Стоянова, която над 30 г. е до жените в един от най-важните за тях моменти и посреща новия живот.

Тя започнала работа в отделението в края на 1987-а, а днес казва, че се радва на по-младите си колежки и с удоволствие им предава своя опит, знания и умения.

“Винаги съм обичала професията си, да виждаш благодарност в очите на пациентите, дори когато е трудно, това ти носи огромно удовлетворение.

Акушерката Таня Стоянова
Акушерката Таня Стоянова
  Наградата ме изненада, тъй като смятам, че номинацията “най-добър” в акушерството малко се измества встрани. При нас работата е екипна и никой не може да е най-добър, защото, ако не си обграден с хора, които да работят с професионализъм, всеотдайност, всичко се обезсмисля.

По тази причина работата в АГ отделението върви добре, защото, освен че са високи професионалисти, всички влагат и много любов и сърце в работата си”, категорична е акушерката Таня Стоянова. Тя допълва, че усеща работата си като призвание.

По традиция на Бабинден дамите от “Зонта клуб” орисаха първото болярче, родено през новата година. За 2022-а първият жител на града е Габриела Георгиева Анчева, която проплака в отделението на 3 януари.

Д-р Йорданка Томова поздрави щастливото семейство и от името на клуба пожела здраве и щастливо детство на момиченцето. Габриела получи и реплика на царска монета от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

На празника, както вековната традиция повелява, най-младата акушерка в отделението - Гергана Славкова, изми ръцете на началника на отделението доц. д-р Стойков. Екипът на отделението си пожела и през 2022 г. да посрещне още много здрави дечица.