Проф. Костадин Ангелов сезира Софийската градска прокуратура

На 17 ноември 2021 г. антикорупционната комисия установила нарушения около бившия шеф на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев. Той получил неправомерно за месеците юли, август и септември общо 41 601 лв., като сключил трудов договор със самия себе си, сочи проверката на КОНПИ.

Според закона директорите на болници имат право да практикуват като лекари до 2 дни в седмицата, но не и да получават заплащане за това.

Доц. Радосвет Горнев
Доц. Радосвет Горнев

Сигнал до Софийската градска прокуратура и искане до икономическа полиция за проверка, изпраща по случая депутатът на ГЕРБ и бивш здраведн министър Костадин Ангелов. Има ли нарушения по служба от страна на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, пита Ангелов в сигнала си.

КОСТАДИН АНГЕЛОВ
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

Министърът на здравопазването Стойчо Кацаров бил уведомяван неколкократно за противоправните действия на изпълнителния директор на болница "Лозенец", не само в частта на сключване на трудово правоотношение сам със себе си, а и за други противоправни действия, обясни Ангелов.

За нарушенията той научава от доктори в болница "Лозенец" и от членове от съвета на директорите.

"Прикривал ли е Стойчо Кацаров противоправни дейстивия на доц. Горнев и извършил ли е престъпление по служба за неопражнен контрол от своя страна като принципал на лечебното заведение", попита проф. Ангелов и обясни, че за всяко едно действие за което министърът на здравеопазването не е предприел действия, тряба да бъде подаден сигнал, дори този министър да е бил самият той.