Две дози от първият китайски кандидат за ваксина срещу COVID-19 на основата на информационна (матрична) РНК показват нива на сероконверсия, вариращи от 80 до 95%, според последния доклад за фаза I на клиничните изпитания, публикуван наскоро в списание „Лансет“ (The Lancet).

Кандидатът за ваксина с името ARCovax е разработен съвместно от Академията за военномедицински науки и компаниите Suzhou Abogen и Yunnan Walvax Biotechnology.

Фаза I на клиничните тестове се е провела между 30 октомври и 2 декември 2020 г. и в нея са участвали 120 души на възраст от 18 до 59 години. Ваксината е прилагана на дози от 5, 10, 15, 20 и 25 микрограма.

Според доклада, след първата доза само няколко участници са развили ниско ниво на неутрализиращи антитела, докато след втората при повечето броят се е повишил. 15 дни след втората доза степента на сероконверсия за неутрализиращи антитела е била 80% в групата с 5 микрограма ваксина, 90% при групата с 10 микрограма, 95% в групите с 15 и 20 микрограма, и 94% в групата с 25 микрограма. 28 дни след втората доза степента на сероконверсия се е повишила до 100 процента в групата от 15 микрограма, а в останалите нивата ѝ варират между 90 и 95%.

Ваксината също така е показала и добри нива на безопасност по време на тестовете, като не са наблюдавани сериозни нежелани реакции. Най-честите оплаквани са били свързани с болка, сърбеж и зачервяване на мястото на инжектиране, треска, главоболие, умора или неразположение, мускулни и ставни болки, диария и втрисане. Повечето нежелани реакции са били леки или умерени и при 95% от участниците в тестовете са отшумели в рамките на 2 дни след първата или втората дома.

Докладът заключава, че ARCoV е безопасна и се понася добре при всичките пет дози, и е препоръчително тестовете да продължат в голяма мащаб.