Нарекоха ларингита по време на коронавирусна инфекция COVID глас. Обикновено мъчи до 8 седмици, но има брутални изключения - лекари описват личните си истории за над 10 месеца

Никой не гледа сериозно на загубата на глас - “Човек, много си пял!” - докато злото не го споходи лично. Вокалните несгоди не са нов симптом. Може да съпътстват всяко възпаление на горните дихателни пътища, но оплакването зачестява с омикрон. Обяснението е, че вирусът смени мишената си. Изработва множество свои копия основно в носа и гърлото и по-малко атакува белите дробове.

При ларингит всеки опит за говорене е мъчителен. Гласните връзки представляват подобни на снопчета структури, които се движат, за да ни позволят да дишаме и

вибрират, за да ни

помогнат да говорим

Възпалението води до оток на гласните връзки, те стават болезнени и нееластични и не вибрират толкова добре, колко са го правили преди. Променя се и силата, и плътността, и височината на гласа. Звуците излизат дрезгави или тихи до шепот.

Както при други заболявания, не можем да направим много, за да предотвратим COVID гласа или банални проблеми с гърлото и гласните “струни”. Няма и магическо бързо излекуване. Мъката се точи около 2 седмици.

В сегашната фаза на пандемията дрезгавият глас може да бъде ранен симптом на COVID, но не винаги.

Обикновено пресипването

идва през първите дни

от заболяването и прогресивно се влошава. При някои процесът е на вълни - загубата на глас идва и си отива по много пъти.

За повечето болни ларингитът ще отшуми от само себе си за седмица или две без трайни последици. В пика си е много мъчително, но може да се облекчи.

Най-доброто лекарство

е мълчанието

Стремете се да облекчите гърлото колкото е възможно повече. Липсата на “работа” дава възможност на гласните връзки да си починат и тъканите да се борят само със самото възпаление. При повечето хора ларингитът ще отшуми от само себе си за седмица или две без трайни последици. При затегната коронавирусна инфекция дрезгавият глас може да се проточи и повече. Според специално подготвен за пандемията информационен матерал на колегията по УНГ във Великобритания възстановяването на гласните връзки може да отнеме 4-6-8 седмици.

Публикация на двама лекари в “Бритиш медикъл джърнъл” описва личните им истории и преживяванията на говорител, измъчвани от COVID глас над 10 месеца. Те призовават за по-голяма разгласа за симптома сред клиницистите и в обществото.

По-често дългата изява на съпътстващия инфекцията ларингит е свързана с COVID, протичащ и с кашлица. Силното изтласкване на въздуха е опит тялото да чисти слузта от белите дробове, което е добре, но струята причинява силен удар върху гласните “струни”. Така възпалението им се поддържа по-дълго. Негативно влияе и инстинктивното прочистване на гърлото с издаване на звуци. Когато не можете да се въздържате, направете го възможно най-нежно, съветват специалистите. Пиене на вода със стайна температура на малки глътки и дъвченето на дъвка стимулират отделянето на слюнката и “смазването” на лигавицата. Може да помогне за намаляване на усилията за прочистването на гърлото.

Специален съвет от д-р Юлиян Хаджиев, главен асистент в УНГ клиниката на УМБАЛ “Царица Йоанна -ИСУЛ”, е да използвате нормалния си глас. Не се старайте да шепнете - това не “пази”, а само натоварва гласовия апарат.

Не се притеснявайте, ако при опит за нормално говорене излиза шепот или грачене, просто не се напрягате да принуждавате гласът да звучи по-силно или тихо.

Емоции и глас са тясно свързани, така че си заслужава да използвате всички средства за подобряване на настроението. Според лекарите гласовото възстановяване често върви ръка за ръка с емоционалната стабилност.

Ако проблемът с дрезгавостта продължи повече от месец, добре е да ви прегледа отоларинголог, за да се уверите, че няма нещо по-сериозно.

Правете инхалации

с гореща вода

Дали да добавяте нещо към нея?

Има две школи сред специалистите по ушно-носно-гърлените болести.

Консервативната казва: нищо не се добавя към водата, особено етерични масла по своя преценка, тъй като те могат да съдържат съставки които дразнят лигавицата на гърлото.

Другите препоръчват да се слага по лъжичка сода за хляб на литър гореща вода. Затова пък сред отоларинголозите няма разлики в съветите за техниката. Парата не трябва да е толкова гореща, че да предизвика кашлица или неприятно парене. Ако не разполагате с инхалатор, кипнете в голям съд вода, изчакайте малко след свалянето от огъня да се поохлади парата, сложете на главата си кърпа - да насочва парата към лицето, и вдишайте и издишайте бавно и пълноценно.

Пийте много течности -

без алкохол и кафе

и други напитки, съдържащи кофеин. Те предизвикват киселини и дразнят набъбналите лигавици. Стремежът е за поне 1,5-2 литра на ден вода или топли напитки, ако лекар не е препоръчал друго.

Когато по време на COVID се появи и киселинен рефлукс с връщане в хранопровода на съдържимо от стомаха, това дразни тракта и влошава оплакванията от ларинкса. За да сведете до минимум възможните рефлуксни атаки,

спрете мазните и

силно киселите храни

и напитки като

цитрусови плодове

и сокове, оцет и кисели краставички, домати и доматени сосове, газирани напитки и т.н. Много сладките храни също са лош избор при COVID - по все още недокрай ясни причини инфекцията вдига кръвната захар. Не само на гърлото, но и общо се отразяват добре леки и лесносмилаеми ястия като по-безсолни бульони и супи.

Не пушете, избягвайте

много сух въздух и прах

Дразненето от замърсен и сух въздух влошава ларингита. За отровите от тютюна и запрашаването е ясно. По-малко се знае за оптималната за човека влажност в помещенията. Относителната влажност е начин да се опише колко пара съдържа конкретен обем въздух в сравнение с това колко максимално може да има. Когато температурата е висока, въздухът задържа повече водна пара, отколкото когато е студен. Повечето хора се чувстват най-комфортно при 30-60%. Според лекарите идеалната влажност на закрито е между 30 и 50%. По-сухият въздух изсушава лигавиците и освен това увеличава риска за вдишване на всевъзможни микроби, вероятно поради способността им по-дълго да се реят в сух въздух.