Пиенето на хлорен диоксид, разпространяван онлайн като лекарство CDS и MMS, може да бъде фатално, предупреждават лекари и фармацевти.

Никой не знае какво има в това шише. Хлорният диоксид не е идентичен с белината, която използваме вкъщи, но резултатът е идентичен. Той се окислява и редуцира във вода, коментира пред БТВ председателят на българското научна дружество по фармация проф. Георги Момеков подчерта, че този продукт е идеален за почистване на повърхности и за хлориране на вода така, както се прави в басейните.

Пиенето на подобно съединение може да доведе до смърт, категоричен бе той. Момеков настоя, че не се знае какви са здравните ефекти от пиенето на CDS, защото не са правени подобни експерименти.

На въпрос защо хората прибягват до подобни течности, психологът проф. Маргарита Бачева каза: Това е липса на доверие и сигурност. Надали има някой по света, който да не споделя конспиративна теория, но е съвсем друго, когато се споделя мнението, че Земята е плоска и когато се прави такъв избор.

Тези продукти не са направени с тази цел. Това са силни окислители. Колкото по-дълго се пие това нещо, толкова по-силно изразен ще е ефектът, каза още Момеков.